Bezvízový režim Evropské unie s Tureckem zvyšuje riziko teroristických útoků v Evropě: teroristé začnou volně pronikat do zemí EU s tureckými pasy, píše The Telegraph s odkazem na zprávu Evropské komise. „Očekává se, že zahraniční teroristé a členové organizovaných kriminálních organizací se budou snažit dostat turecké pasy, aby s jejich pomocí mohli přijet do kontinentální Evropy, jakmile vstoupí v platnost bezvízový režim," myslí si evropští lídři.


Ve zprávě se upřesňuje, že se jedná jak o teroristy a zločince s tureckým občanstvím, tak o cizince, kteří se nyní nacházejí v Turecku.

V Evropské komisi se také bojí, že turecká mafie, která provozuje nezákonný import drog, zbraní, sexuálních otrokyň a běženců do EU, bude moci díky smlouvě uskutečnit „přímou teritoriální expanzi do Evropy".

„Podezřelé osoby, kterým bude dovoleno cestovat po schengenském prostoru bez nutnosti absolvovat vízovou proceduru, budou mít více možností nenápadně proniknout do EU," říkají autoři zprávy.

Téměř současně s publikací této zprávy vystoupil bývalý šéf britské rozvědky MI-6 Richard Dearlove, který řekl, že rozhodnutí o bezvízovém režimu s Tureckem je chyba a srovnal ho se „skladováním benzínu vedle ohně".

Evropskou unii čeká, podle jeho slov, „občanské povstání", pokud vlády unijních zemí nezískají kontrolu nad proudy migrantů.

    Zdroj: telegraph.co.uk