Ukrajinský prezident Petro Porošenko má za to, že Rusko může přepadnout Finsko a Pobaltí. Prohlásil to v interview pro rakouský deník Kurier. Z jeho hlediska je ruský prezident hrozbou jak pro Ukrajinu, tak i pro celý zbývající svět. „Je možné, že by přepadl Finsko? Ano. A že přepadne pobaltské země? Ano. A černomořské státy? Ano", prohlásil Porošenko a dodal, že vojenské akce na východě země nejsou jen bojem za „nezávislost Ukrajiny", ale i za demokracii, svobodu a bezpečnost Evropy.


Současnou situaci na Donbasu označil Porošenko za „okupaci". Podle jeho slov je Donbas „ukrajinským územím, na kterém žijí ukrajinští občané" údajně se potýkající s nátlakem ze strany sil, které okupovaly tuto zem. „Není to konflikt na Ukrajině, je to agrese proti Ukrajině", soudí Porošenko.

Ukrajinský prezident i dřív obviňoval Moskvu z toho, že je zapojena do vojenského konfliktu na Donbasu. Ruská strana podobná obvinění mnohokrát odmítala.

V interview pro rakouský Kurier ukrajinský prezident rovněž komentoval nedávné události ve městě Mukačevu, kde stříleli bojovníci z organizace Pravý sektor, zakázané v Rusku, do příslušníků policie.

Porošenko přiznal, že bojovníci „do určité míry" jednají mimo rámec ukrajinských zákonů. Podle jeho slov se dostaly do řad „dobře známé organizace" kriminální živly, které začaly páchat své zločiny pod jejími vlajkami.

„Musíme se na ně dívat jako na zločince. Tohle nebezpečí bychom ale neměli zveličovat", dodal ukrajinský prezident.

Zdroj: sputniknews.com