ISIS zabrala dvě návrší uvnitř oblasti Jabal Mohammad u města Palmyra. Tyto zprávy přišly 16. května, přičemž těžké srážky probíhají rovně poblíž vesnice Huwaysis a letiště T4. Hlavním cílem operace ISIS v provincii Homs je odříznout komunikace do města Palmyra, aby obklíčili a zničili zde umístěné jednotky Syrské arabské armády a znovu si toto velkoměsto zabrali. Kdyby to provedli, byla by to pro syrskou vládu a její proti-teroristické úsilí ničivá rána. 15. května zabraly loajalistické síly farmy Tall Sawwan v damašské Východní Ghoutě. Nyní SAA se svými spojenci postupuje k vesnici Tall Sawwan.


Provládní zdroje v neděli ohlásily, že asi 400 militantů – 300 členů hnutí Nouriddeen al-Zinki a 100 z Jeish al-Mujahedeen – dorazilo do Severního Aleppa, aby se přidali k boji proti vládním silám v této oblasti. Tito militanti do Sýrie vstoupili přes hraniční přechod Bab al-Salama.

Amnesty International 13. května řekla, že syrské opoziční ozbrojené skupiny se dopouští v těžce bombardovaných Kurdy a vládou kontrolovaných oblastech města Aleppo válečných zločinů. Podle Amnesty bylo v této oblasti mezi únorem a dubnem zabito nejméně 83 civilistů včetně 30 dětí.

Kurdská bezpečností policie Asayish vyzvala civilisty, aby se po zahájení ostřelování města Afrin raketami Grad ze strany militantů vyhýbali veřejným místům. Asayish obvinila al Nusra a as-Sham z útoků na Kurdy a také al Nusra obvinili z bránění ve výměně mrtvých mezi posádkou Azaz a tzv. „Syrskými demokratickými silami“ (SDF), kvazi zastřešující organizací, kterou vytvořily USA, aby v severní Sýrii přeznačkovaly kurdskou YPG.

Od 14. května jsou v oběhu zprávy, že Mohammed Alloush, vůdce militantní skupiny Jaysh al-Islam vyjednává za účelem sestavení nové společné operační místnosti v severní Sýrii, do níž by patřily všechny tam operující džihádistické a umírněné ozbrojené skupiny. Tento plán se zaměřuje na skrytí teroristické podstaty větší části protivládních sil. Takové přeznačkování by rovněž umožnilo přidělit přístup k vyjednáváním o Syrské krizi i těm neblaze proslulým členům Al Nusra a dalším.