Turecko údajně zahájilo vojenskou operaci na syrské straně hranice jako součást plánu na zřízení nárazníkové zóny v Sýrii. Podle úterních zpráv tureckých novin Yeni Safak je údajným cílem této operace vytlačit takfiristické teroristy Daesh z 18 km dlouhé a 8 kilometrů hluboké oblasti v syrském regionu Jarablus. Turecká vojska podle tohoto plánu použijí dělostřeleckou palbu, řízené střely a minometné střely k útokům na militanty, kteří opakovaně pálili rakety na jihoturecké pohraniční město Kilis.


Předtím v dubnu řekl turecký ministra zahraničí Mevlut Cavusoglu, že Ankara na hranici se Sýrií vyšle raketometný systém, aby údajně bojovala s takfiristickými teroristy Daesh.

Cavusoglu řekl, že americký vysoce mobilní salvový raketový systém (HIMARS) bude „v květnu vyslán na tureckou hranici jako součást dohody“ s Washingtonem.

HIMARS dovolí Turecku zasahovat pozice Daesh s dosahem 90 kilometrů, zatímco turecké dělostřelectvo se omezovalo na dostřel pouhých 40 kilometrů, uvedl ministr.

Ankara usiluje o vytvoření bezpečné zóny v 98 kilometrů dlouhém pásu mezi provinciemi Manbij a Aleppo v severní Sýrii při hranici, aby ochránila syrské uprchlíky, řekl turecký ministr zahraničí.

Wall Street Journal citující nejmenovaného činitele USA v úterý ohlásil, že turecké speciální vojenské síly provedly neobvyklou víkendovou operaci proti Daesh v Sýrii. Malá skupina tureckých vojáků v sobotu vstoupila do Sýrie, aby pomohli účinněji útočit na Daesh, která už týdny pálí raketami do Turecka, tvrdil tento činitel USA.

Podle činitelů USA je tato operace součástí širší kampaně turecké armády k vytlačení Daesh od životně důležitého 60 mílového pásu podél turecko-syrské hranice, který této skupině slouží jako hlavní zásobovací linie.

Kilis bylo v posledních několika týdnech cílem častých raketových útoků militantů Daesh, což Tureckou armádu přimělo odpovídat palbou z houfnic.

Turecko často využívalo takovýchto raketových útoků jako záminky k ostřelování syrského území nebo k vyslání vojsk do této arabské země.

Kilis je město ležící těsně u severní syrské hranice asi 10 kilometrů od syrského města Azaz. Podle tureckých činitelů je to jediné město v Turecku se syrskou většinou.

Zprávy z konce července 2015 uváděly, že se Washington dohodl s Ankarou na zřízení nárazníkové zóny podél syrsko-turecké hranice v údajné snaze vyhnat takfiristické teroristy Daesh z pohraničního regionu a zařídit návrat syrských uprchlíků do jejich vlasti.

Spojené národy nad tímto plánem vyjádřily obavy s tvrzením, že Turecko by mělo nejdříve v této oblasti zaručit bezpečnost.

Také Írán vyjádřil svůj odpor k tomuto plánu, o němž říká, že je to narušování územní celistvosti a suverenity této arabské země.