Premiér Velké Británie David Cameron se znovu dopustil diplomatické chyby, když při zapnutém mikrofonu řekl, že „Nigérie a Afghánistán jsou možná dvě nejvíce zkorumpované země na světě“. „Dnes jsme provedli velmi úspěšné setkání vlády, mluvili jsme o nadcházejícím protikorupčním summitu. Přijedou Nigerijci, ve skutečnosti do Británie přijedou lídři některých fantasticky zkorumpovaných zemí. Nigérie a Afghánistán jsou možná dvě nezkorumpovanější země na světě," řekl Cameron v úterý během besedy v Buckinghamském paláci s královnou, arcibiskupem canterburským Justinem Welbym a předsedou Dolní sněmovny Spojeného království Johnem Bercowem.


Několik politických představitelů a jiných známých osobností země bylo pozváno do paláce na počest 90. narozenin královny. Cameron o zapnutém mikrofonu nevěděl, přestože přestavitel Downing street řekl, že v sálu bylo několik televizních kamer.

Canterburský arcibiskup, který nějakou dobu v Nigérii žil, premiérovi namítl, že nynější prezident země Muhammad Buhari není zkorumpovaný.

Na to se Bercow vtipně zeptal: „Oni všichni přijíždějí za své, nebo ne?" Premiér odpověděl kladně.

Prezident Nigérie Muhammad Buhari později řekl, že byl „hluboce šokován" výroky premiéra Velké Británie. Na velvyslanectví Afghánistánu v Londýně označili slova Camerona za „nespravedlivá".

Podle ratingu korupce zemí, který sestavuje Transparency International, Afghánistán se nachází na pozici třetí od konce soupisu — 166tý, seznam uzavírají Somálsko a KLDR. Nigérie se nachází na 136.