Muslimský policejní šéf-inspektor Velkého Manchesteru poukázal, že podle jeho chápání: „Svoboda slova neznamená svobodu urážet kulturu, náboženství nebo tradici.“ Šéfinspektor Umer Khan pronesl toto prohlášení tento týden na sociálních médiích a okamžitě se ho začali vyptávat poplašeni kampanisté za svobodu slova. Potom se tedy omluvil těm, kdo hájí práva být urážliví v jakémkoliv „případě urážky“ a argumentoval, že „svobody slova by se mělo používat k posilování tolerance a respektu ke všem.“


„To prohlášení ohledně svobody slova ho napadlo po dojemné návštěvě Auschwitzu,“ dodal.

Když byl tázán, zda pan Khan a policejní sbor obecně podporují právo urážet náboženskou víru, tak tisková kancelář Policie Velkého Manchesteru Breitbart London řekla: „Nemyslím, že bychom podporovali kohokoliv, kdo by chtěl říkat cokoliv urážlivého.“

„Je to bouře ve sklenici vody… Je to o podpoře tolerance, v tom je veškerý smysl svobody slova. Nemyslel to vůbec tak, že by se to mělo brát nějak urážlivým způsobem… je ironií, že právě jsme se uplatněním svobody slova dostali do potíží,“ dodal tiskový mluvčí.

Mluvčí Policie Velkého Manchesteru v oficiálním prohlášení dodal: „Šéf-inspektor GMP vystavil na osobním Twitteru příspěvek, který byl vytržen z kontextu. „Omluvil se za všechny obavy, které u některých vyvolal, ty nebyly zamýšlené a tento příspěvek smazal.“

Když tento muslimský vedoucí policista loni promlouval na radě židovských zástupců Velkého Manchesteru, tak varoval, že ve městě roste náboženské napětí, a řekl, že policie půjde po všem, co bude vnímat jako „nenávistnou mluvu“.

„Jsem hrdý, že jsem policejním důstojníkem pracujícím ve Velkém Manchesteru a hrdý, že jsem muslim. Je třeba, abychom si vzájemně respektovali náboženství,“ řekl.

Pokračoval: „Bohužel to, co se děje v jiných částech světa má teď už dopad i v našich ulicích na naše místní komunity, o kterých bychom si rádi mysleli, že by měly žít v míru a harmonii, s respektem a tolerancí.

var sklikData = { elm: "sklikReklama\\\_61620", zoneId: "61620", w: 468, h: 282 };

„Během několika posledních let jsem spatřoval nárůst napětí mezi různými komunitami a docházelo k masivnímu nárůstu nenávistných zločinů jak proti muslimům, tak proti Židům,“ řekl.

Pan Khan vysvětloval, jak Policie Velkého Manchesteru, aby bojovala s tím, co je vnímáno jako „nenávistná mluva“, zahájila kampaň ‚Držíme pospolu‘, během níž je propagována i telefonní aplikace, která usnadní ohlašování vnímaných „zločinů z nenávisti“.

Avšak pisatel blogu Hlídač bezbožných slov, který první referoval o tweetu pana Khana, předložil dobře podloženou argumentaci, proč je „urážení“ náboženství důležité, a ne vždy je to „nenávistný zločin“.

„Samozřejmě, že každý myslící člověk ví, že urážka dogmatu je právě tím, co naplňuje svobodu slova. Mluva nemůže být nikdy opravdu ‚svobodná‘, pokud do ní nebude patřit i právo říkat věci, které někteří lidé nemusí rádi slyšet.“

„Vždyť přeci právo ‚rouhat se‘, zesměšňovat posvátné krávy a zpochybňovat tabu je tím, co vedlo k pokroku v jakékoliv občanské společnosti. Vždy se to hodnotilo jako ‚urážka‘. A právě v tom je to ta úžasná svoboda, když takto hodnocená ‚urážka‘ projde levně.“

„Podle chápání Umera Khana nemáme právo urážet lidi, co vyznávají mrzačení ženských genitálií, odsuzují gaye jako ‚hříšníky‘ nebo si myslí, že odpovídajícím trestem za nevěru je smrt ukamenováním. To je přeci konec konců jejich ‚kultura‘, ‚tradice‘ a ‚náboženství‘.“

Pan Khan je policistou už více než dvacet let, ovšem tato jeho re-interpretace svobody slova přichází v době, kdy britská policie stupňuje své úsilí o stíhání všech „urážlivých“ příspěvků pronesených na sociálních médiích.

Zrovna tento týden byl zatčen a zadržen muž ze Severního Lanarkshire za to, že udělal komediální video svého psa chovajícího se jako nacista. Podle Daily Mail policie řekla, že toto zatčení by mělo být varováním, že videa, která uráží, se nebudou tolerovat.

Letos v dubnu hrozila Glasgowská policie uživatelům sociálních médií a nařizovala jim, aby byli „milí“ a nikoliv „hrubí“, pokud nechtějí „tento týden dostat návštěvu…“

Tento sbor rovněž vyšetřoval provokativní konzervativní komentátorku Katie Hopkins za „urážlivé“ vtipy o skotské sestře léčená na Ebolu.

Letos v únoru Skotská policie zatkla 41 letého muže podle Komunikačního zákona poté, co obdržela hlášení o údajných „urážlivých“ komentářích pronášených na Facebooku týkajících se syrských migrantů.