Rusko jede plnou parou vpřed se svým plánem na zabití petro-dolaru a spolu s tím pohřbívá i vliv OPEC. Jak už jsme referovali před tím, Rusko přijalo další kroky k de-dolarizaci spuštěním svého vlastního benchmarku na kontrakty na ropné futures, které se budou oceňovat v rublech místo USD. A teď to vypadá, že Rusko si myslí, že nastal čas zamést s OPECem a jeho vlivem ve světě ropy. 


Podle Reuters CEO Rosněftu a Putinův blízký spojenec Igor Sečin měl pronést na adresu tohoto ropného kartelu pár drsných slov a v podstatě oznámil jeho úpadek.

„Momentálně četné objektivní faktory vylučují možnost, aby jakýkoliv kartel diktoval trhu svou vůli. Co se týče OPEC, ten prakticky jako jednotná organizace přestal fungovat.

Pro připomínku, Rusko bylo letos zjevně ochotné se v Doha s ostatními účastnícími se zeměmi dohodnout, že by zmrazilo produkci na určité výši, avšak změny v poslední minutě od Saúdské Arábie a dalších zemí OPEC (konkrétně, že OPEC chtěl, aby součástí této dohody byl i Írán), tu dohodu zbořily a Rusko naštvaly.

„Některé země OPEC se rozhodly, že v posledním okamžiku změní své podmínky ve snaze získat ústupky od zemí, které tu nejsou. My trváme na tom, že se máme pokusit soustředit na ty země, co tu jsou. Jak by mohl být Írán důvodem selhání těchto rozhovorů, když tu ani nebyl.“