Ministr zahraničních věcí Ruska Sergej Lavrov navrhl překonat ochlazení ve vztazích mezi Moskvou a Stockholmem a zavřít okénko, od něhož táhne ze strany centrů, v nichž se produkuje rusofobie. Prohlásil to v interview pro švédský list Dagens Nyheter. „Nikdy se neurážíme v naší zahraničněpolitické činnosti a bereme s pochopením okolnosti, které naši švédští kolegové uvádějí pro odůvodnění své pozice", podotkl Sergej Lavrov.


„Jestliže Margot Wallströmová (ministryně zahraničí Švédska) si myslí, že naše vztahy jsou velmi chladné, pak je třeba zavřít okénko, aby nám od něho netáhlo ze strany centrů, v nichž se produkuje rusofobie".

V průběhu interview komentoval ministr zahraničí RF rovněž zprávy švédských médií o objevení se údajně ruských ponorek ve výsostních vodách království. „Nepamatuji si, že by byla ve Švédsku informace, že se potvrdilo objevení naší ponorky ve vašich vodách. Obyčejně se na prvních stránkách novin uveřejňuje senzační zpráva, že našli ruskou ponorku. Když se ale za několik týdnů vyjasní, že nebyla ruská a že nebyla to vůbec ponorka, o tom už na prvních stránkách nenapíšou".