Sergej Skripal, dvojitý agent, naposledy britský, uvažoval o návratu do Ruska, o jeho záměru informoval BBC jeho přítel Vladimir Timoškov. Jak sdělil Vladimir Timoškov Sergej Skripal napsal dopis Vladimiru Putinovi, kde lituje svého špehování proti Rusku a chce se vrátit do Ruska, aby navštívil svou rodinu.


Tato nová zpráva o přání bývalého špióna odjet zpět do Ruska zcela mění motiv činu, protože by bylo v zájmu Britů zabránit návratu, neboť Skripal by mohl Rusy informovat o britské zpravodajské službě.

Jak známí kriministé vyšetřují případy vraždy: Existují tři důležité faktory, které sledují. Motiv, příležitost a prostředky.

Kdo měl důvod k útoku na dvojitého agenta Sergeje Skripala?

Jak to teď vypadá, britská tajná služba a ne ruská. Skripal měl premiérem Medveděvem v roce 2010 povoleno opustit Rusko. Rusové proto neměli žádný zájem na jeho smrti, ale až Britové.

Moskva neměla důvod k takovému činu, protože k činu došlo krátce před ruskými prezidentskými volbami. Skandál by vůbec nebyl v zájmu ruské vlády. Ale ve velkém zájmu Západu poškodit kandidáta Putina.

Kdo měl příležitost k atentátu?

Dokonce i Britové, Skripalovi žili v Salisbury pod dohledem MI6. Rusové by museli cestovat s toxinem v zavazadlech, s rizikem, že bude objeven na celnici.

Kdo měl prostředky pro útok?

Britové, protože laboratoř chemických zbraní britské armády v Porto Downu, která může produkovat nervový jed, se nachází v blízkosti Salisbury. Novičok mohl existovat během sovětské éry, ale ne o 30 let později v Ruské federaci.

Kromě toho se neurotoxin nevyráběl v Rusku, ale tehdy v Uzbekistánu a Američané si ho odvezli po perestrojce.
div style="width: 468px; margin:0 auto;">

Proč premiérka Mayová zvolila výraz „Novičok“ ve svém projevu, a ne slovo „Foliant“, protože to je skutečný název programu Sovětského svazu, když se v roce 1970 začala testovat nová třída chemických zbraní?

Když byly vědci požádáni v Porton Down Deutsche Welle o rozhovor, jak to že věděli tak rychle že jde o nervový jed „Novičok“ a když byl ministr zahraničí Boris Johnson také dotázán, tak odpověděl podle vzoru laboratoře:

„Jsem si jistý, o tom není pochyb,“ odpověděl Johnson.

Pokud je svědectví pana Johnsona správné a laboratoř Portonu Down má ve svém držení vzorek "Novičoku", tak odkud pochází? Od koho dostáváte tento toxin? Vyrobili jste si ho sami?

„Takže existuje mnoho dalších velmi podezřelých skutečností, které poukazují na britský útok a vyvolávají naprosto legitimní otázky, které úplně zpochybňují, že Rusové stojí za otravou. Pro mě to je jasně vytvořená falešná kauza, jak představit Rusy jako největší zlo,“ píše von Freeman.

„To, co mi opravdu nahání strach, a to navzdory skutečnosti, že vyšetřovatelé asi vědí, jak byl Skripal a jeho dcera otráveni a kde byli otráveni, tak řada západních zemí tento incident vzalo jako záminku pro koordinované vyhoštění diplomatů v takové síle, které nebylo ani v době studené války. Jedná se o velmi neobvyklou a velmi nebezpečnou dobu,“ dodává von Freeman.

Zdroj: pz.cz