Imigranti, kteří jsou v Evropě, by mohli do země přijít výměnou za finanční pomoc. Syrští uprchlíci si nalézají svou cestu po železniční trati za hraničním přechodem mezi Srbskem a Maďarskem v Roszke v jižním Maďarsku. Brazilská vláda vyjednává s Německem o dohodě o převzetí části syrských uprchlíků, kteří jsou v evropské zemi, nebo do ní touží cestovat – a už zahájili u Evropské unie proces hodnocení v rámci dialogu o spolupráci v záležitosti smluv, které pomohou žadatelům o azyl. Brazílie výměnou za to žádá Evropu, aby převzala náklady za tyto cizince a jejich integraci.


Tento projekt minulý týden prezentoval ministr spravedlnosti německé ambasádě v Brazílii. 30. března proběhla schůzka s delegací EU o zahájení této spolupráce.

Beto Vasconcelos, národní ministr spravedlnosti, potvrdil probíhající dialog s Němci a s EU s poukazem, že brazilští experti teď dostávají konkrétní návrhy za stranu Evropanů o tom, jak tuto iniciativu provést. Podle tohoto ministra se Brazílie rozhodla pro „smělý“ přístup v potýkání se s touto mezinárodní krizí.

Prozatím se ještě nemluví o počtech uprchlíků, které by měla Brazílie přijmout, ale ozývají se fámy, že by to mohli být Syřané, kteří chtějí jít do Německa, jsou ale v současnosti umístěni v táborech v Turecku, Libanonu a v Jordánsku. Další možností by mohlo být uvítat i lidi, kteří jsou už v Evropě s cílem dostat se do Německa.