Jednou z opakujících se obav týkajících se evropských zjevně věčných ekonomických, finančních a sociálních krizí je ta, že tyto jsou do velké míry předurčenými, záměrnými činy podle „scénáře“. Což je cosi, co před měsícem přiznal bývalý šéf Bank of England Mervyn King, když řekl, že evropská ekonomická deprese „je důsledkem „záměrných“ politických rozhodnutí elit EU.“ Je to rovněž tím, co už v roce 2008 řekl stratég AIG Banque Barnard Connoly, když předestřel, „Co Evropa chce:“


Používat globálních problémů jako záminky k rozšíření své moci:

  • Ekologických problémů: ke zvýšení kontroly nad členskými zeměmi; k prosazování ideje globální vlády
  • Terorismu: využívat jako záminku pro větší kontrolu nad záležitostmi policie a justice; ke zvýšení rozsahu sledování
  • Globální finanční krize: k zabití dvou much jednou ranou (svobodného trhu; anglo-saských ekonomik) a (celoevropského finančního regulátora v pokusu o globální finanční vládu)
  • Evropské měnové unie: vytvořit krizi k nucenému zavedení „evropské ekonomické vlády“

Dnes ráno se nám dostalo dalšího potvrzení toho, jak nadnárodní organizace evropské krize „plánují“ dopředu, aby protlačily své cíle, když Wikileaks vydala přepis telekonference, k níž došlo 19. března 2016 mezi dvěma vrcholnými činiteli MMF, co mají na starost správu řecké dluhové krize – Poulem Thomsenem, šéfem Evropského oddělení MMF, a Deliou Velkouleskou, šéfovou Mise MMF pro Řecko.

Na tomto přepisu jsou tito zaměstnanci MMF zachyceni v nahrávce, jak plánují Německu říci, že tato organizace opustí Trojku, když se MMF a komisi nepodaří dosáhnout dohody o ulehčení Řecku od dluhů.

Činitelé MMF k tomu navíc řekli, že hrozby bezprostřední finanční katastrofy, jak to formuloval Guardian, je zapotřebí, aby byli ostatní hráči nuceni akceptovat jejich opatření, jako je zkrácení penzí v Řecku a přiškrcení pracovních podmínek, čili jak to formuluje Bloomberg, „uvážit plán, jak vyvolat v Řecku úvěrový průšvih k destabilizaci Evropy.“

Podle této uniklé konverzace Mezinárodní měnový fond, který tlačí na zkrácení dluhů pro Řecko už od 3. vykoupení Řecka z dluhů loni v srpnu – věří v úvěrový průšvih jako v jedinou věc, která by mohla vyvolat dohodu o Řecku; o tomto „průšvihu“ se naznačovalo, že k němu dojde někdy kolem referenda o Brexitu 23. června.

Jak Bloomberg uvedla, tento únik ukazuje, že činitelé spojující řecký problém s referendem v Británii riskují všeobecnou politickou destabilizaci Evropy.

Uniklý přepis odhaluje, jak MMF plánuje využít Řecko jako páku při svých probíhajících vyjednáváních s německou kancléřkou k dosažení žádoucí redukce řeckého dluhu, proti čemuž se Německo rozhodně staví: v tomto úniku se dovídáme o záměrech MMF pohrozit německé kancléřce Angele Merkel, aby ji v tomto kritickém bodě donutili přijmout požadavky MMF.

Z přepisu:

THOMSEN: No, nevím. Ale je to… Zamyslím se nad tím jinak. Co to všechno přinese pro věc rozhodnutí? V minulosti došlo jen jednou k tomu, že se přijalo rozhodnutí, a to, když jim vážně měly dojít peníze a měli zbankrotovat. Je to tak?

VELKOULESKOU: Tak to je!

THOMSEN: A dost možná právě k tomu dojde zase. V takovém případě se to spustí do června a Evropané jasně nepovedou žádné diskuse měsíc před Brexitem, a tak budou v určité fázi chtít přestávku a pak s tím budou chtít zase začít po evropském referendu.

VELKOULESKOU: To je pravda.

THOMSEN: To je jedna možnost. Další možnost je ta, že by k tomu už došlo, a mě překvapuje, že k tomu ještě nedošlo, tedy ta, že rozhodnutí přijmou kvůli situaci s uprchlíky… je to o tom, že chtějí dospět k nějakému závěru, že? A Němci vytáhnout záležitost managementu… a my v té době v podstatě řekneme: „Podívejte, paní Merkelová, stojíte před problémem, musíte se zamyslet nad tím, co je nákladnější: jestli pokračovat dál bez MMF, řeknete Bundestagu: ‚MMF s námi nejede,‘ co? nebo vezmete tu úlevu od dluhů, o které si myslíme, že ji Řecko potřebuje, abychom v tom jeli dál?“ Je to tak? Jde ve skutečnosti o tohle.

* * *