V Severní Koreji byl odsouzen k 15 letům vězení americký student Otto Warmbier. Turista Alexandr Belkin, který cestoval s Američanem v jednom zájezdu, vyprávěl o situaci v KLDR a podělil se o svůj názor. Otto Warmbier, americký student z Virginské univerzity, byl odsouzen k 15 letům vězení za to, že se pokusil ukrást propagační plakát z hotelu v Pchjongjangu. Americká vláda označila případ za politicky motivovaný a rozsudek za příliš tvrdý.


„Do Severní Koreje se dá cestovat pouze v sestavě organizovaného zájezdu. Podobným zájezdům se věnuje jedna z největších turistických kanceláří na anglojazyčném trhu. Bylo nás 100-150 lidí, zájezd se konal 29. prosince — 2. ledna.

Zájezd začal v Pekingu, odkud jsme jeli vlakem do Pchjongjangu, kde jsme strávili pět dní. Turisti byli hlavně anglicky mluvící: Američané, Australané, Angličané a rovněž Němci a turisté ze Singapuru a Číny. Kromě mne byl ještě jeden Rus. Zájezdy do Koreje jsou zpravidla sezónní: na Nový rok, 1. máje, výročí Korejské strany práce. V hotelu, kde nás ubytovali, bylo na 800 míst rezervováno cizinci," sdělil RT Alexandr Belkin.

Podělil se rovněž o informace o tom, jak je v Severní Koreji organizován pobyt zahraničních turistů.