Dnes začala ruská vojenská letadla opouštět leteckou základnu Hmeimim v provincii Lázikíja poté, co prezident Vladimir Putin vydal rozkaz ministrovi obrany Sergeji Šojguovi začít stahovat ruské síly ze Sýrie. Vojáci připravují letadla pro dlouhý přelet do Ruska, do letadel vojenského dopravního letectva nakládají vybavení a zařízení. „První skupina ruských letadel vyletěla z letecké základny Hmeimim a zamířila do míst své stálé dislokace na území Ruska. Skupinu tvoří její „lídr" — letadlo Tu-154 a také vícefunkční bombardéry Su-34", stojí v tiskové zprávě.


Jak zdůrazňuje ministerstvo obrany, dálkové lety se provádějí ve skupinách. Každá taková skupina má svého „lídra", je to letadlo vojenského dopravního letectva (Tu-154 nebo Il-76), které přepravuje technický personál, letecké a materiálně-technické zařízení, za ním sledují ruská bojová letadla různých typů.

Skupina v takovém složení letí po předem vytýčené trase až k hranicím Ruska, po jejím překročení se už letadla samostatně vydají na svá letiště stálé dislokace, zdůrazňuje se v tiskové zprávě.

V případě potřeby se mohou během letu nad územím Ruské federace uskutečnit mezipřistání na vojenských letištích za účelem doplnění paliva a kontroly technického stavu letadel.