Rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina o stažení ruských jednotek ze Sýrie nachytalo Bílý dům zcela nepřipravený, uvedl deník Politico. Publikace píše, že prohlášení Putina „oživilo obavy, že ruský opět prezident obelstí Baracka Obamu".  Podle deníku byl mluvčí Bílého domu Josh Ernest během briefingu zcela zmaten dotazy k tomuto tématu. Rovněž uvedl, že jiní američtí představitelé se snažili rychle shromáždit všechny potřebné informace.


„Viděli jsme zprávy, že prezident Putin oznámil plánované stažení ruské armády ze Sýrie. Doufáme, že se více dozvíme v příštích hodinách,“ řekl jeden z vysokých úředníků.

Jak noviny uvedly, Putin tím poněkud zostudil Obamu, který prohlásil, že Rusko v Sýrii zabředlo do „bažiny“ a že zde „vykrvácí“. List podotýká, že se ruský cíl – zcela zničit IS – dosud nenaplnil a teroristé ještě ovládají rozsáhlá území Sýrie.

List přesto připouští s odkazem na odborníky, že se Rusům povedl obrat ve válce, posílila se role Bašára Asada a „udělali, co řekli“, navzdory „negativní kampani mezinárodního tisku“. Politico rovněž spekuluje o tom, že se současně může jednat o nátlak na Asada, který byl vůči podmínkám dojednaného příměří „rezistentní“.