Horká novinka do tisku, americká vláda právě dnes ráno vydala své auditované finanční výkazy podepsané a zpečetěné ministrem financí Jackem Lew. Účelem těchto reportů je poskytnout přesné vyúčtování vládních financí, zrovna tak, jako by to měla dělat i každá velká korporace. A finanční kondice se zase znovu oproti předchozímu roku výrazně zhoršila.


Vláda za rok 2015 hlásí celková aktiva v hodnotě 3,2 bilionu $.

Do toho patří vše od finančních aktiv jako bankovní zůstatky na účtech až po fyzická aktiva jako tanky, kulky, letadlové lodi a systém federálních dálnic.

Je kuriózní, že největší jednotlivou položkou mezi těmi uvedenými aktivy je 1,2 bilionu $ ve studentských půjčkách, které vládě dluží americká mládež.

To, když se nad tím zamyslíte, je hrozně podivné.

37% celkových vládních aktiv jsou studentské půjčky, které jsou teď považovány za jednu z nejprekérnějších finančních bublin.

Těch 1,2 bilionu $ je podobných velikosti trhu toxických hypoték z roku 2008. A míra delikvence roste, teď je podle dat Federálních rezerv na 11,5%.

Navíc je prostě ohromující, že taková část základny aktiv federální vlády představuje smlouvy o nevolnictví, jelikož mládež splácí drahé universitní diplomy, které je pak sotva umístí na takové joby, jako dělat kafe ve Starbucku.

Na druhé straně rovnice je údajných 21,5 bilionu závazků, čímž to vládě ukazuje oficiální čistou hodnotu negativních 18,2 bilionu $.

To je sestup z loňských negativních 17,7 bilionů $ a z 16,9 bilionu $ v roce před tím. Prostě se to stále zhoršuje.

Je v tom ale ještě jedna věc, která je ještě neuvěřitelnější, než tohle všechno.

Víte, tyto finanční výkazy každý rok audituje vládní vnitřní agentura známá jako Vládní účetní kancelář (GAO).

Všechny velké společnosti to dělají. Ty vydají finanční výkazy, které pak reviduje nezávislá auditorská firma.

Auditoři jsou kritickou komponentou procesu finančního reportingu.

Je to na jejich odpovědnosti ujistit akcionáře a veřejnost, že mohou mít ve finanční výkazy společnosti důvěru.

Když vydá Apple výroční zprávu, projdou auditoři všechny účty společnosti, aby se ujistili, že management představuje skutečnou finanční kondici společnosti.

Tudíž když vydá auditor špatnou známku, čili to, co je známo jako kvalifikovaný názor, tak se za to strašlivě zaplatí.

Jakýkoliv náznak nepatřičnosti okamžitě podrazí cenu akcií společnosti. Začnou se vyhazovat lidé. Spustí vyšetřování SEC.

A teď na základě US zákona o cenných papírech a části 404 Sarbanes-Oxleyho zákona z roku 2002 mohou být vyšší ředitelé obviněni i z trestných činů, pokud jejich společnosti dostanou od svých auditorů nevyhovující oznámkování.

[quote align="center" color="#999999"]