Svět před nedávnem viděl německou kancléřku Angelu Merkel ověnčenou slávou. Rozdíly mezi Východním a Západním Německem byly v podstatě překlenuty. Země začala být daleko tolerantnější k Němcům s tureckými předky v mainstreamové společnosti a spělo to k vrcholu. Velká koalice mezi Sociálními demokraty a Křesťanskými demokraty fungovala efektivně a hladce. Trvalo to dlouho. Německo bylo nezpochybnitelným vůdcem EU, co to měl v Evropě na povel. Ještě loni se objevil obrázek kancléřky na obálce magazínu Time, jako osoby roku 2015.


 

Takovéto dny jsou zjevně už minulostí. Paní Merkelová ztrácí podporu své Křesťanskodemokratické unie (CDU), přičemž její bavorská sesterská strana Křesťanskosociální unie opakovaně Merkelovou žádala, aby zavedla strop na počet uprchlíků vstupujících do Německa. Asi 40 konzervativních poslanců nedávno Merkelové napsalo dopis žádající změnu imigrační politiky. 

Krajně pravicová strana Alternativa pro Německo otevřeně volá po uzavření hranic. Podle předpovědí v nadcházejících zemských volbách dostane 7-15 procent hlasů a ty odebírá i Sociálním demokratům.

Poslankyně Evropského parlamentu Beatrix von Storch ze strany Alternativa pro Německo vyvolala vzpomínky na nacistické válečné zločince, kteří ve 40. letech prchali před pronásledováním za válečné zločiny do Jižní Ameriky. Řekla, že kancléřka Angela Merkel nakonec také před hněvem veřejnosti za svou liberální migrační politiku uprchne z Německa do bezpečí Jižní Ameriky.

Německý spolkový ministr dopravní a digitální infrastruktury Alexander Dobrindt zaútočil na migrační politiku otevřených hranic kancléřky Merkelové v interview s bavorskými novinami Münchner Merkur.

Pan Dorindt – který je členem sesterské strany paní Merkelové, Křesťanskosociální unie (CSU) – žádal, aby jakákoliv změna politiky musela akceptovat nevyhnutelné uzavření hranic, a přípravu na tuto eventualitu. Toto interview je až dosud nejotevřenější kritikou kancléřky Merkelové zevnitř její vlastní koaliční vlády, hlásí EUobserver.

Ministr vnitra Thomas de Maiziére ztrácí trpělivost a dožaduje se rychlé redukce přílivu uprchlíků. „Čas se krátí,“ varoval v interview ve Spiegelu na konci ledna.

Hněv a nepokoje se přelévají do ulic se vzestupem násilí vůči uprchlíkům. Vysoká míra schvalování Merkelové byla po mnoho let neotřesitelná; teď chce ale 40 procent respondentů, aby kancléřka rezignovala. Její osobní míra schvalování spadla o 12 procentních bodů na 46 procent.

Příští týden s nejvyšší pravděpodobností určí budoucnost kancléřky a snad i budoucnost země samotné. Zasedání summitu EU 18. a 19. února je pro Německo poslední šance zvítězit se svou politikou otevřených dveří pro uprchlíky nad zbytkem Evropy. Tento summit bude zkouškou ohněm pro EU – tj. pro organizaci známou svou schopností zvládat problémy budováním konsensu a využíváním byrokracie k záplatování trhlin. Ale tentokrát i samotná Merkelová sotva věří, že summit příští týden přinese nějaký průlom.

Mnozí si myslí, že agenda, k níž patří i uprchlická krize, ohrožení měny euro a britský plán na referendum o vystoupení z EU, by se mohla pro tuto organizaci stát příliš těžkým břemenem. K této události dojde na pozadí dočasných pohraničních kontrol zavedených mnohými jednotlivými členskými státy, které ignorují oznámený program EU na přesídlování uprchlíků a válečné lodi NATO připlouvají do Egejského moře ve snaze zavést pořádek do chaotického přívalu migrantů a navíc sporné hroucení rozpočtů ohrožuje budoucnost jednotné měny euro – symbolu evropské integrace. Autoritu EU už také podvrátil neúspěch při zavedení Německem uvaleného systému kvót volajícího po přesídlení uprchlíků do četných dalších členských států EU.

Francouzský ministerský předseda Manuel Valls během nedávné Mnichovské bezpečnostní konference otevřeně německou uprchlickou politiku odmítl.

Francie podle něj nechce přijímat už žádné další uprchlíky. Paříž odporuje německému plánu na zavázání dalších zemí EU k uplatnění kvót na migranty. Kancléřka Merkelová tudíž ve věci uprchlíků ztratila mocného spojence. Kancléřka Angela Merkel se opuštěná Francií a odmítaná Východní Evropou stává ve svém zápasu za „solidaritu“ v uprchlické krizi před tímto summitem osamělou postavou.

[quote align="center" color="#999999"]