6metrovou tasemnici objevili lékaři poté, co měl čínský muž problémy s vylučováním a stěžoval si na velké bolesti. The Daily Mail uvedl:  38letý muž šel do nemocnice po 3 dnech zvracení pocitu naprosté slabosti. Tam řekl lékaři, že během posledních 2 let trpěl bolestmi žaludku i břicha, měl nechuť k jídlu, také zhubl velkou část své tělesné hmotnosti a také trpěl anémií z důvodu nedostatku železa.


Zdravotníci z Hubei univerzity medicíny v Shiyan v Číně muže vyšetřili, ale nenalezli nic zvláštního, to uvedly  New England Journal of Medicine .

Ale když se podívali na mužovy stoličky, objevili vajíčka tasemnice! Muž navíc přiznal, že má oblibu jíst syrové hovězí maso, které je velmi často příčinou infekce spojené s červi.

Muž také pil alkohol, sladce chutnající krystalický nápoj působící jako projímadlo.  O 2 a půl hodiny později začal vylučovat tasemnici, která měřila více než 6,2m!

Tasemnice je parazit, který může žít ve střevě člověka. Tasemnice je tak přizpůsobena střevnímu prostředí – je plochá a členěna na jednotlivé články.

Lidé ji mohou chytit dotykem kontaminovaných stoliček a poté dotykem vlastních úst, vše je dovršeno následným polykáním pití a jídla, které je kontaminováno trusem nebo je nedovařené (hovězí, vepřové nebo i ryby).


Červ již zmíněného muže byla poslána na analýzu – nebylo překvapením, že se jedná o tasemnici bezbrannou – tasemnici pocházející z hovězího masa.  Tasemnice z hovězího může dorůstat až 25m, i když většina z nich je dlouhá asi jen 5 m.

Hlava – známá jako scolex – přilne k povrchu tenkého střeva prostřednictvím přísavky.  Lékaři identifikovali scolex daného červa a zjistili, že tisíce článků obsahuje vajíčka – jedná se tedy o tzv. gravidní proglottid.  Tyto vejce mají tendenci ulomit se a nechat se vyloučit ve stolici.

Příznaky infekce tzv. tasemnicí se projevují bolestí žaludku, zvracením a průjmem. Výjimkou není ani přílišné hubnutí a podvýživa.  Ovšem mnozí pacienti nemají žádné z daných příznaků a neví tedy, že jsou infikovaní tasemnicí nebo jiným červem, dokud nevidí červy ve vyloučené stolici.

Naštěstí pro muže, hovězí tasemnice je snadno léčitelná pomocí medikace. Po 3 měsících tento muž měl opět svou normální váhu a jeho chuť k jídlu se také vrátila.  U jiných tasemnic se může ovšem jednat o velmi vážné zdravotní komplikace.  To je proto, že se jejich larvy mohou usadit částečně v mozku, svalech a může způsobovat záchvaty a další nepříjemnosti.  Infekce tasemnicí jsou nejčastěji vidět v rozvojovém světě – vzácně jsou ve Velké Británii.