Turecký president Recep Tayyip Erdogan není tak říkajíc fanoušek Kurdů. No, pokud ti Kurdové, o kterých mluvíte, nepomáhají se zapojením do lukrativních kšeftů při podloudném pašování ropy z Iráku do přístavu Ceyhan. V červnu vládnoucí strana AKP ztratila absolutní většinu v parlamentu poté, co se pro-kurdská HDP ukázala u volebních uren překvapivě silná.


Neuvedeme tu úplný výčet sérií událostí, které se vzápětí rozvíjely, jelikož jsme o tom už rozsáhle referovali, stačí ale říci, že nebylo dovoleno, aby to šlo podle demokratického výsledku voleb, protože to vadilo Erdoganovým pokusům o přestavbu na zemi řízenou presidentskými dekrety. Krátce, Erdogan obvinil HDP a pustil se do zakázané kurdské strany PKK, s níž obnovil dlouho už jen pod pokličkou bublající konflikt ve snaze urvat si lepší skóre při opakovaných volbách v listopadu.

Během víkendu spolupředseda HDP Selahattin Demirtas řekl, že tato největší turecká etnická menšina se musí rozhodnout, zda bude žít v autonomii nebo „pod tyranií jednoho muže“. Netřeba říkat, že ten zmiňovaný „jeden muž“ tím nebyl potěšen a v úterý prohlásil president tyto poznámky za zradu. V pondělí prokurátoři v Diyarbakir a v Ankaře zahájili vyšetřování šesti lidí včetně Demirtase.

„Kde jste vzali právo mluvit o zřízení státu ve východních a jihovýchodních regionech uvnitř turecké unitární struktury? Něco takového vůle národa ani bezpečnostní síly nedovolí,“ hartusil Erdogan při projevu v Istanbulu před odletem do Rijádu, aby tam se Saúdy diskutoval o Sýrii a o dalších záležitostech společného zájmu. „Tyto operace budou pokračovat, dokud v naší zemi nebude terorismus zcela vymýcen,“ pokračoval.

Samozřejmě, že tou „národní vůlí“ Erdogan myslí svoji „vůli“ a tím, „dokud nebude terorismus zcela vymýcen,“ myslí, „dokud nebude zcela vymýcena strana PKK.“

Ministerstvo spravedlnosti bude nejspíš usilovat o zbavení Demirtase parlamentní imunity, aby mohl být stíhán. „Kurdští rebelové se pokusili v jihovýchodních městech vytvořit de facto autonomní oblasti, což vedlo k městským bojům s vládními vojsky,“ uvádí Bloomberg s dodatkem, že „kurdské politické a občanské skupiny se během víkendu sešly v Diarbakir, kde Demirtas volal po skoncování s boji a po naléhavém vyhlášení kurdského sebeurčení se samosprávou včetně zřízení autonomních bezpečnostních a policejních sil.“

Jak píše AFP, „charismatický Demirtas se loni objevil jako Erdoganův klíčový rival s tím, že mnozí komentátoři tvrdí, že je jediným politickým rivalem tohoto tureckého silného muže v rétorických dovednostech.“ Erdogan opravdu „rétorické dovednosti“ předvádí a ty se plně ukázaly v úterý. Zde je více z presidentovy litanie proti tomuto politikovi HDP:

[quote align="center" color="#999999"]

„Věřím, že té síti zrady zasazující úder jednotě naší země se od našeho lidu a od zákona dostane lekce, jakou si zaslouží. Vůle lidu je silnější než zbraně. Oni nemají žádnou důvěru v parlament.“[/quote]

Zde je o té „lekci“, kterou vyučují v kurdských městech, více od AFP:

[quote align="center" color="#999999"]

Na převážně kurdském jihovýchodě Turecka vyrostlo napětí, když ho rozvrací zákazy vycházení uvalované na některá města, kde bezpečnostní síly bojují s militanty PKK.

Tento týden byl zastřelen pětiletý chlapec jménem Huseyin Selcuk, když si hrál na zahradě svého domova v ohnisku nepokojů ve městě Cizre, uvádí místní média.

Minulý týden byli také v Cizre zabiti tříměsíční holčička a její dědeček, když uvízli v křížové palbě mezi bezpečnostními silami a kurdskými rebely.

Nemluvně bylo zasaženo do hlavy, když během těchto střetů jejich rodinný dům zasáhla dělostřelba.

Obyvatelé ve městech pod zákazem vycházení se potýkají s nedostatkem potravin a s problémy v zásobování vodou a elektřinou.

Mnohé domy byly poškozeny dělostřelbou. HDP tvrdí, že od 16. srpna bylo ve městech pod zákazem vycházení zabito 129 civilistů a tucty byly zraněny.[/quote]

Vzpomeňte na profil Cizre uvedený v srpnu v článku „Máme občanskou válku: Turecko upadá do vnitřního politického, sociálního a ekonomického chaosu.“ (Překlad tohoto článku zde do češtiny: Už tu máme občanskou válku“: Turecko uvnitř upadá do politického, sociálního a ekonomického chaosu) Zde to trochu více podbarvuje WSJ:

[quote align="center" color="#999999"]

Turecko přistoupilo k vojenské kampani za rozdrcení kurdských povstalců, která některé městské čtvrti na jihovýchodě země přetvořila na válečné zóny, a rostou obavy, že neobnoví-li se mírové rozhovory, tak by konflikt mohl eskalovat a rozšířit se v zemi i jinam.

Od té doby, co vláda vyhlásila to, co nazývá „rozhodnou“ kampaní za skoncování s pětiměsíčními omezenými násilnostmi mezi Kurdy a vládními bezpečnostními silami, tak jsou mladí kurdští militanti cíli útoků tureckých tanků, vrtulníků, dělostřelectva a snajprů, uvádí místní obyvatelé a novinové zprávy z tohoto regionu.

Militanti v převážně kurdských městech vztyčili barikády, aby uzavřeli čtvrtě, které vyhlásili za vyjmuté z pravomoci Tureckého státu, a k obraně těchto enkláv používají AK-47, raketomety a podomácku vyrobené bomby, říkají tito obyvatelé.

„Situace se dostává do kritického bodu a není jasné, kam to směřuje,“ řekl jistý Západní činitel v Turecku.

PKK usiluje pro menšinu etnických Kurdů v této zemi o samosprávu těchto oblastí v rámci tureckého území a pohrozila, že tyto násilnosti bude eskalovat – a třeba rozpoutá i plnocennou občanskou válku – pokud vláda nepřestane se svými snahami je vymýtit.

„Pokud dotlačí vojáky příliš daleko, a ti začnou provádět masakry, tak to rozdmýchá plameny,“ řekl tento týden v interview s kurdskými médii vysoký velitel PKK Murat Karayilan. „V takovém případě přijmeme nová rozhodnutí.“[/quote]

Samozřejmě, že volání po autonomii by nemusel být jediný Demirtasův „zločin“. „Vůdci tureckých legálních a hlasitě nenásilných kurdských politických stran se snaží dostat podporu od Ruska, které s Ankarou zabředlo do sporu kvůli sestřelení ruského tryskáče minulý měsíc u turecko-syrské hranice,“ pokračuje WSJ. „Selahattin Demirtas, šéf pro-kurdské Lidově demokratické strany čili HDP, v Moskvě vedl rozhovory s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.“

Když mluvíme o Rusku, tak Erdogan v úterý rovněž využil této příležitosti, aby se pustil i do Moskvy za podporu toho, koho Ankara nazývá masovým vrahem. „Nemůžete se obrátit nikam, když podporujete režim, který nelítostně zabil 400 000 nevinných civilistů jak konvenčními, tak chemickými zbraněmi,“ řekl Erdogan v komentáři, který byl jasně zaměřen proti Kremlu. President rovněž odsuzoval ty „země“, které podporují kurdskou YPG (v Sýrii), která se nikoliv náhodou ukázala být neúčinnější silou bojující s Islamistickým státem v Sýrii, když by je v tom snad mohl předčít jedině Hizbolláh. Erdogan dává rovnítko mezi YPG a PKK. Jinými slovy, jsou to „teroristé“, ač už roky bojují s „teroristy“.

„Nadešel čas, kdy padají masky a odhalují se skutečné tváře,“ uzavřel to Erdogan.

Opravdu.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Nové informace o demokracii ohrožujících experimentech elektrické stimulace mozku.

První tištěné periodikum na světě, které se nebojí zveřejnit výzkumy kryté státním tajemstvím, je právě v prodeji v Česku i na Slovensku.

2015 – LISTOPAD / MŮŽEME MÍT SUPERPOWER?

…[/quote]