A teď další ponor do absurdity… Ač to zatím zdaleka ještě nevstoupilo do obecného povědomí Západní veřejnosti, tak tento nejbližší spojenec Washingtonu na Středním východě, vyzbrojuje a i jinak všemožně umožňuje sunnitským extremistům (včetně ISIS) bojovat o kontrolu nad Sýrií a pracovat na destabilizaci Iráku, přičemž masakr, k němuž tento měsíc došlo v San Bernardinu, soustředil tolik potřebnou pozornost na roli Saúdské Arábie při prosazování extremismu.


Jak jsme uvedli už bezprostředně po této kalifornské masové střelbě, tak Tashfeen Malik strávil 25 let v Saúdské Arábii, kde žil se svým otcem, který podle rodinných příslušníků, co mluvili s Reuters, v průběhu času přijímal čím dál tvrdší linii, což podtrhuje fakt, jak je ten puritánský, ultra-ortodoxní systém víry prosazovaný Saúdy jedovatý. To není kritika islámu. To je kritika wahhábismu a účinků, jaké má na myšlení těch, do nichž byla vštěpena saúdská kultura.

Zde je výňatek z článku "Saúdská Arábie podněcuje terorismus. Přimějme ji za to platit," od Charlese Kennyho:

[quote align="center" color="#999999"]

Během těch let od 11.9 US a Západní činitelé převážně nad touto ideologickou podporou extremismu zavírali oči: saúdská ropa byla prostě pro globální ekonomiku příliš důležitá, i když mnoho z těch saúdskoarabských petrodolarů podněcovalo represe doma a nárůst salafistického fundamentalismu v zahraničí.

Ta podpora radikalismu v zahraničí by měla překvapovat jen málo vzhledem k tomu, že Islamistický stát je ideologickým bratrancem vlastní saúdskoarabské státem sponzorované extremistické wahhábitské sekty – na jejíž celosvětovou propagaci přes charitativní organizace jako Světové shromáždění muslimské mládeže tato země utratila přes 10 miliard $. Tato země bude nadále exportovat extremismus potud, pokud bude ty samé praktiky provozovat jako domácí politiku.[/quote]

Dále článek "Saúdská Arábie: ISIS, kterému se to povedlo," od Kamela Daouda:

[quote align="center" color="#999999"]

Černý Daesh, bílý Daesh. Ten první podřezává hrdla, zabíjí, kamenuje, seká ruce, ničí společné kulturní dědictví lidstva a hnusí se mu archeologie, ženy a ne-muslimové. Ten druhý je sice lépe vyšňořený a úhlednější, ale jinak dělá to samé. Islamistický stát a Saúdská Arábie. Západ ve svém boji s terorismem vede s jedním válku, ale s druhým si potřásá rukou. To je mechanismus popírání a popírání nese svou cenu: udržování této proslulé strategické aliance se Saúdskou Arábií s sebou nese riziko zapomnění, že i toto království spočívá na alianci s duchovenstvem, které vytváří, legitimizuje, šíří, káže a hájí wahhábitismus, tj. ultra-puritánskou formu islámu, z níž žije i Daesh.[/quote]

Vzpomeňte na to a zamyslete se nad následujícím nadpisem od Reuters, který lze určitě kvalifikovat jako netragičtější ironii, jakou jste za celý den četli: "Saúdská Arábie oznámila Islámskou vojenskou alianci 34 států proti terorismu."

Je to tak, dámy a pánové, už se nemáte čeho bát od sunnitských extremistů, neboť nezpochybnitelný král podporovatelů sunnitského extremismus v tom jede také. "Ty zde zmíněné země se rozhodly zformovat vojenskou alianci vedenou Saúdskou Arábií k boji proti terorismu se společným operačním centrem umístěným v Rijádu, která bude koordinovat a podporovat vojenské operace," uvádí prohlášení ze státem vedené SPA.

Začíná to ale být ještě lepší. Daleko lepší.

"K těm zde zmíněným zemím" samozřejmě patří Turecko a Katar. Katar je dobře známým sponzorem extremistických skupin v Sýrii. Vzpomeňte si na následující od The New York Times (z r. 2014):

[quote align="center" color="#999999"]

Hostující šejk vystupující před konferenčním sálem v Doha řekl svým posluchačům bohatým Katarcům, že aby pomohli deptaným obyvatelům Sýrie, tak by se neměli trápit s příspěvky na humanitární programy Západem podporované Svobodné syrské armády.

"Dejte své peníze těm, kdo je utratí za džihád, ne za pomoc," hřímal šejk Hajaj al-Ajmi nedávno vládou Spojených států identifikovaný jako výběrčí příspěvků pro syrskou pobočku Al Kaiídy.

Šejk Ajmi a nejméně půl tuctu dalších Spojenými státy identifikovaných jako výběrčí soukromých příspěvků pro syrskou franšízu Al Kaiídy v Doha operuje zcela volně, často promlouvá ve státem vlastněných mešitách a dokonce se příležitostně objevuje v Al Jazeeře. I stát sám poskytl přinejmenším určitou formu pomoci – ať už útočištěm, médii, penězi či zbraněmi – i pro Taliban v Afghánistánu, Hamas v Gaze, rebely v Sýrii, militanty v Libyi a spojence z Muslimského bratrstva v celém regionu.

Teď se Katar ale stal předmětem sžíravého útoku od nepravděpodobného seskupení zájmů včetně Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů, Egypta a Izraele, kteří jej všichni chtěli líčit jako kmotra teroristů všude kolem. I někteří ve Washingtonu jej obvinili z přímé podpory Islamistického státu v Iráku a Sýrii – tj. extremistické skupiny tak krvežíznivé, že ji za to odsuzuje i Al Kaiída – ten ale ač obviněný Západními činiteli, nezávislými analytiky i arabskými diplomaty kritickými ke Kataru, to všechno prohlašuje za nepodložené a neudržitelné.[/quote]

A co se týče Turecka, o vazbách Ankary na ISIS jsme tu referovali velice rozsáhle, teď ale stačí říct, že nemůžete vydělat 500 milionů $ ročně z prodejů ropy bez státního sponzora a pro Bakra al-Baghadiho je tím státním sponzorem, jak to vypadá, Turecko. A ten příběh s ropou pouze to zapojení Erdogana jako komplice v pomoci a podněcování extremismu v Sýrii škrábe po povrchu.

Samozřejmě, že z té nové "koalice" je Írán vyloučen. Zde je opět Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Šiítský muslimský Írán, arci-rival sunnitské Saúdské Arábie v boji o vliv v Arabském světě na tom seznamu států jmenovaných jako účastníci této koalice chyběl, jelikož zástupné konflikty mezi těmito dvěma regionálními mocnostmi zuří od Sýrie po Jemen.[/quote]

Budilo by to zuřivost, kdyby to nebylo tak komicky absurdní. Teherán má jasně na rukou také nějakou tu krev, když přijde na podporu mezinárodního terorismu přes Quds a přes Hizballáh. To však není nic v porovnání se saúdskou rolí při vytváření světového názoru, který indoktrinuje masy ideologií, která je v perfektním souladu s tou, kterou káže ISIS, al-Kaiída a jejich výhonky.

Navíc IRGC a Hizballáh jsou ve skutečnosti už v poli a bojují s těmi samými teroristy, o kterých Saúdové mluví. A tak zatímco Rijád vydává tisková prohlášení, Írán s rizikem nasazuje své vojáky. Mezitím Saúdy vedená koalice v Jemenu usilovně bojuje za obnovu loutkové vlády (přičemž Írán samozřejmě mnoha způsoby bojuje za obnovu toho, co by mnozí mohli nazvat loutkovou Teheránu v Sýrii, smysl je v tom zřejmý).

Jasně tu vyvstává otázka: je to předzvěst saúdských, katarských, UAE a (také) tureckých bot na půdě Sýrie a Iráku, přesně tak, jak minulý týden předpovídala šiítská politička Hanan Fatlawi? Určitě to tak vypadá. Zde je titulek, který dnes vypadl z hlášení agentur (od Reuters):

  • SAÚDSKÝ MINISTR ZAHRANIČÍ JUBEIR ŘÍKÁ, ŽE PROBÍHAJÍ ROZHOVORY MEZI SAÚDSKOU ARÁBIÍ A DALŠÍMI STÁTY ZÁLIVU O VYSLÁNÍ SPECIÁLNÍCH SIL DO SÝRIE

Maje toto na paměti to uzavřeme posledním citátem, a to od 30 letého zástupce korunního prince a ministra obrany Mohammeda bin Salmana: "Ohledně operací v Sýrii a v Iráku dojde k mezinárodní koordinaci s hlavními mocnostmi a s mezinárodními organizacemi."

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Nové informace o demokracii ohrožujících experimentech elektrické stimulace mozku.

První tištěné periodikum na světě, které se nebojí zveřejnit výzkumy kryté státním tajemstvím, je právě v prodeji v Česku i na Slovensku.

2015 – LISTOPAD / MŮŽEME MÍT SUPERPOWER?

…[/quote]