Aspirací islamistů je apokalyptická bitva s "Římem" – u dnešního Aleppa. [quote align="center" color="#999999"] § Toto starodávné proroctví se zčásti zakládá na sunnitských zdrojích a ukazuje se ve veškeré propagandě IS. Ústředním bodem tohoto proroctví je přesvědčení, že existovat bude pouze 12 Kalifů a že Abu Bakr al-Baghdadi (vůdce IS je 8. z nich; a že armáda "Říma" se střetne s armádami Islámu v severní Sýrii a že závěrečná bitva mezi Islámem a Dajjalem (v Koránu ekvivalent křesťanského Antikrista) proběhne až po určité době úspěšného dobývání Islámem, a to v Jeruzalémě.


  • § Islamistický stát – stejně jako to proroctví samotné – přikládá ohromnou důležitost syrskému městu Dabiq (i jejich propagandistické noviny nesou jeho jméno). Je prorokováno, že armáda "Říma" si u něj zřídí svůj tábor.
  • § "Jsme zde, abychom v Dabiqu pohřbili prvního Američana křižáka a netrpělivě čekáme na zbytek vaší armády," prohlásil maskovaný kat na videu, když předváděl hlavu sťatého Petera Kassiga, kterého džihádisté drželi jako rukojmího déle než rok.
  • § Bývalý poradce francouzského ministerského předsedy, ministra obrany a ministra vnitra a zástupce šéfa mise v Sýrii a v Tunisku, profesor středovýchodních studií na Sciences Po v Paříži Jean-Pierre Filiu zdůrazňuje: Jakákoliv pozemní operace vzhledem k těmto proroctvím povede k nejhoršímu možnému scénáři, jako kdybychom padli do pasti. Abychom zničili "duchovní výživu" džihádistů, je nezbytné porazit toto proroctví, což sice vyžaduje vojenskou porážku Islamistického státu, ale jen místními silami. Např. silami sunnitských Arabů. Avšak až do dneška se US a jejich partnerům nepodařilo mezi sunnitskými Araby najít spojence.
  • § Zatímco Spojené státy "zdržují" naplnění tohoto proroctví o apokalyptické bitvě před koncem světa, pracuje IS na své strategii pro další akce. V posledním vydání džihádistického žurnálu Dabiq byly oznámeny dvě věci: Ta první se týká skutečnosti, že IS – pokud nebude Západ chtít reagovat – bude pokračovat se svou expanzí. A ta druhá se týká ústupu Spojených států z této války dosaženého pomocí smrtících útoků na půdě US. [/quote]
  • Napsal Stanislav Stremidlovski; Vyšlo na srbském Fakti.rs

    Diskuse mezi americkými politiky a reportéry o taktice a strategii US boje proti IS narazila na nové potíže. Podle hodnocení vlivných amerických novin New York Times se Washington vzdal pozemní operace, protože nechce džihádistům pomoci naplnit starodávná islamistická proroctví o konečné bitvě před koncem světa.

    "Ve skutečnosti, když poprvé Spojené sáty vpadly do Iráku, tak mezi nejnadšenějšími přívrženci této kampaně byl muž, který založil teroristickou buňku, z níž vyrostl Islamistický stát, Abu Musab az-Zarqawi. Ten v roce 2003 radostně US operaci prohlásil za "požehnanou intervenci". Někteří jeho reakci ignorovali, jiní ji považovali za rétoriku – ta však poukazuje na jednu z hlavních motivační idejí této teroristické skupiny, která v současnosti kontroluje velké části území Iráku a Sýrie: Ideologie Islamistického státu se totiž zakládá na textech proroctví tvrdících, že islám se vynoří jako vítěz apokalyptické bitvy po příjezdu Západních vojsk do regionu," tvrdí New York Times.

    Letos v únoru tuto náboženskou apokalyptickou ideologii džihádistů podrobně vysvětlil kanadský žurnalista Greame Wood.

    Podle něj se tato ideologie částečně zakládá na sunnitských zdrojích a je zřetelná ve veškeré propagandě IS. Kromě jiných věcí to, že bude jen 12 Kalifů a Abu Bakr al-Baghdadi (vůdce IS) je 8. z nich; že armáda "Říma" se s armádami Islámu střetne v severní Sýrii a že konečná bitva mezi Islámem a Dajjalem (ekvivalent křesťanského Antikrista v Koránu) proběhne po určitém období islamistického dobývání v Jeruzalémě. Islamistický stát přisuzuje ohromnou důležitost syrskému městu Dabiq (i jejich propagandistický žurnál nese jeho jméno). Je prorokováno, že hned u města Dabiq vybuduje svůj tábor armáda "Říma".

    "Jsme zde, abychom v Dabiqu pohřbili prvního Američana křižáka a netrpělivě čekáme na zbytek vaší armády," konstatoval maskovaný kat na videu, když předváděl hlavu sťatého Petera Kassiga, kterého drželi džihádisté přes rok jako rukojmího.

    Některé zdroje v IS říkají, že "Řím" by mohl představovat armádu nevěřících – tento název perfektně sedí na Američany. Kalifát se po bitvě u Dabiqu rozšíří a dobude Istanbul a pak celou planetu.

    Vyvstává tu otázka: Je poslední bitva u Dabiqu předběžným předpokladem expanze vlivu džihádistů po celém světě?

    Bývalý ministr zahraniční Izraele a teď vicepresident Mezinárodního mírového centra v Toledu Shlomo Ben-Ami si myslí, že tomu tak není. Jak uvedl po listopadovém masakru v Paříži, panuje obecný konsensus, že Islamistický stát lze porazit jedině pozemní invazí na území tohoto "státu", to je ale iluze. I kdyby se Západ dohodl se svými místními spojenci (Kurdy, syrskou opozicí, Jordánskem a zeměmi sunnitských Arabů) na tom, kdo poskytne hlavní část těchto pozemních vojsk, tak by IS změnil svou strategii.

    Teď je to globální organizace, která vede místní skupiny pod svou vlastní značkou, a ty jsou schopny rozsévat zkázu v Západních metropolích. Když je tomu tak, začíná být argumentace odpůrců pozemní operace ve Washingtonu dost jasná. Ti říkají, že to nejenže džihádistům pomůže naplnit toto proroctví, nýbrž že to způsobí i příliv více dobrovolníků do jejich řad, když ho bude třeba.

    US president Barack Obama v týdenním proslovu opět národu potvrdil svůj postoj o nepřípustnosti boje, který by Islamistický stát chápal jako mezi-náboženský konflikt.

    "Nesmíme připustit, aby se tento boj stal bojem mezi Spojenými státy a Islámem – konstatoval šéf Bílého domu. – Přesně to Islamistický stát a další podobné skupiny chtějí. Musíme zavrhnout všechny náboženské otázky ohledně toho, koho pustíme do své země a koho ne. Musíme zavrhnout všechny návrhy, že bychom měli s americkými muslimy zacházet odlišně. Kdybychom v tom pokračovali – tak s tím prohrajeme. Takovéto rozpolcení a takováto zrada našich hodnot by pouze napomáhala skupinám jako IS.

    Obama je odhodlán vycvičit a vybavit desetitisíce Iráčanů a Syřanů, aby oni bojovali v poli proti džihádistům, "čímž tuto skupinu zbaví bezpečných útočišť."

    Tento koncept podporuje i bývalý poradce francouzského ministerského předsedy, profesor Pařížského Institutu politických studií Jean-Pierre Filiu.

    "Už jsme opakovaně říkali: pozemní operace by kvůli těmto proroctvím byla tím nejhorším scénářem, bylo by to jako upadnout do pasti," zdůrazňoval tento expert. Abychom zničili "duchovní výživu" těchto džihádistů, je nezbytné porazit toto proroctví, což sice vyžaduje vojenskou porážku Islamistického státu, ale jen pomocí lokálních sil. Např. sil sunnitských Arabů.

    Avšak US a jejich partnerům se až dodnes nepodařilo najít mezi sunnitskými Araby spojence. V říjnu Obamova administrativa přiznala, že z programu výcviku místní vojáků v hodnotě 500 milionů dolarů nevyšel žádný výsledek. To zaprvé. Zadruhé, náboženské vědomí je velice konzervativní.

    Dokonce ve Spojených státech jsou "prorokové", kteří předpověděli přesné datum soudného dne, ale když se předpověď nenaplnila – tak to zvěstování upravili, a počet jejich přívrženců to téměř nepostihlo. A zatřetí, ač Spojené státy "zdržují" naplnění těchto proroctví o apokalyptické bitvě před koncem světa, tak Islamistický stát stejně pracuje na své strategii dalších akcí.

    V posledním vydání džihádistického žurnálu Dabiq byly oznámeny dvě varianty. Ta první je o skutečnosti, že – když Západ nebude chtít reagovat – tak bude IS pokračovat se svou expanzí. A k té druhé patří stažení Spojených států z této války pomocí smrtících útoků na US půdě.

    Avšak nedávný teroristický útok v San Bernardinu v Kalifornii poukazuje na neopodstatněnost prohlášení US bezpečnostních expertů, kteří argumentují, že v US není žádné "islamistické podzemí". Jen aby se po nějaké době mezi džihádisty neobjevili další interpreti těchto proroctví, co v nich "objeví" náznaky, že konec světa by měl začít na tomto vzdáleném kontinentě.

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: southfront.org

    [quote align="center" color="#999999"]

    Nové informace o demokracii ohrožujících experimentech elektrické stimulace mozku.

    První tištěné periodikum na světě, které se nebojí zveřejnit výzkumy kryté státním tajemstvím, je právě v prodeji v Česku i na Slovensku.

    2015 – LISTOPAD / MŮŽEME MÍT SUPERPOWER?

    …[/quote]