Turecký ministr zahraničí Mevlut Çavuşoğlu řekl, že jeho země dosud nezavedla odvetné sankce proti Rusku ne proto, že se bojí, nebo se cítí provinile, ale proto, že se Ankara snaží zlepšit vztahy s Moskvou. Rusko se však chová nespravedlivě, a turecká trpělivost není neomezená, uvedl ministr podle francouzského internetového vydání RFI. Turecko vydalo další varování Rusku. Tentokrát ho nevyslovil prezident nebo premiér, ale ministr zahraničí Mevlut Çavuşoğlu, poznamenala RFI.


Ten vyzval Kreml „ke klidu", ale řekl, že "trpělivost (Ankary) není neomezená". Turecko dosud nepodniklo žádné kroky v reakci na hospodářské a diplomatické sankce Moskvy, ale varovalo Kreml před eskalací situace.

„Naše trpělivost není neomezená,“ řekl Çavuşoğlu. „Jestliže jsme až do tohoto bodu nezavedly odvetná opatření, není to ze strachu, ani z pocitu viny. My jsme tuto situaci nechtěli, ale Rusko jedná nespravedlivě."

Šéf turecké diplomacie ujistil, že jeho země dělá vše pro obnovení dobrých vztahů s Ruskem. Přičemž ale, jak RFI poukázala, hned do počátku krize Turecko aktivně hledá další zdroje energie, aby se omezilo svoji závislost na Rusku. Po Kataru a Ázerbájdžánu začal Recep Tayyip Erdogan, vyjednávat s Turkmenistánem, píše RFI.

Rusko začalo zavádět sankce vůči Turecku poté, co bylo sestřeleno ruské vojenské letadlo Su-24 tureckým letectvem. Týkají je především potravinářských produktů a omezení turismu. Od 1. ledna 2016 hodlá Rusko zavést vízovou povinnost pro turecké občany.

Ruská strana několikrát zopakovala, že sestřelení ruského bombardéru Su.24 tureckými stíhačkami nad územím Sýrie bylo připraveným provokativním aktem Turecka, o jehož provedení rozhodlo vedení země. Zároveň poukázalo na to, že dodnes se Turecko za tento „zrádný“ akt neomluvilo. Turecko stále trvá na tom, že sestřelilo ruský letoun poté, co vnikl do jejího vzdušného prostoru a byl opakovaně varován.

Zdroj: pz.cz, rfi.fr

[quote align="center" color="#999999"]

Nové informace o demokracii ohrožujících experimentech elektrické stimulace mozku.

První tištěné periodikum na světě, které se nebojí zveřejnit výzkumy kryté státním tajemstvím, je právě v prodeji v Česku i na Slovensku.

2015 – LISTOPAD / MŮŽEME MÍT SUPERPOWER?

…[/quote]