Většina Iráčanů, ať už jsou to civilisté, vojáci nebo vládní činitelé, Američanům nedůvěřuje. To v základu dává naprostý smysl. Konec konců byly to US, kdo rozpoutal to, co představuje jednostrannou invazi do této země jen před o málo více než desetiletím, a když bylo vše řečeno a uděláno, a diktátor byl svržen, tak ale stejně není moc vidět, že by se kvůli tomu měli Iráčané lépe.


ISIS kontroluje klíčová města včetně Mosulu, druhého největšího města v zemi, obyvatelstvo má svou každodenní starost o bezpečnost. Na Američany se pořád pohlíží – a to správně – jako na okupanty a washingtonská neochota neschopnost účinně se postavit ISIS vytvořila kulturu podezírání, v níž většina Iráčanů věří, že US jsou s militanty spolčeni, o čemž WaPo píše, že to má "spoustu neblahých důvodů, které mají co dělat s uplatňováním US kontroly nad Irákem, nad širším Středním východem a snad i nad ropou."

Něco z té nedůvěry, jak tvrdí US, je živeno Íránem. Teherán si vypracoval značný vliv jako v iráckých ozbrojených silách, tak v politických kruzích v Bagdádu. A když Ash Carter oznámil, že US jsou nachystány vyslat do této země "expediční úkolové síly", aby pomohly s přepady cílů Islamistického státu, tak premiér Haider al-Abady tento návrh rozhodně zamítl s tvrzením, že "Irák nepotřebuje zahraniční pozemní bojové síly na irácké půdě." Abadi zavrhl i podobný zkušební balónek Pentagonu včetně vrtulníků Apache minulý měsíc.

Mezitím šiítské milice Teheránu hrozí, že zaútočí na jakékoliv US vojáky operující na irácké půdě. "Budeme štvát a zabíjet všechny americké síly vyslané do Iráku. Jakékoliv takové americké síly se stanou prvořadým cílem našich skupin. Už jsme s nimi bojovali v minulosti a jsme připraveni k obnově těchto bojů," řekl mluvčí Kata'ib Hezpollah. Podobně i vlivní šiítští zákonodárci jako neblaze proslulý Hakim al-Zamili na Abadiho apelovali, aby k vyhnání zahraničních sil ze země usiloval o přímou vojenskou intervenci Moskvy.

Teď v poslední ukázce toho, jak se úchop Washingtonu nad tímto regionem stal už nejistým, Bezpečnostní a obranná komise iráckého parlamentu volá po revizi a zrušení bezpečnostní dohody Bagdádu s US.

"Je třeba, aby vláda a parlament revidovaly bezpečnostní dohodu podepsanou se Spojenými státy, protože Spojené státy nemají vážný zájem o své závazky," řekl ve středu Sputniku vůdčí sunnitský zákonodárce a člen toto komise Hamid al-Mutaiq. "Požadujeme, aby byla anulována," dodal.

Můžete se ptát, kdo tu mezeru asi vyplní? A můžete hádat:

"Brzy proběhne schůze této komise s ministerským předsedou Haiderem Abadim, kde bude navržena spolupráce s Ruskem k vedení náletů proti IS a k boji proti terorismu v Iráku," řekl další člen této komise počátkem tohoto týdne.

Vzpomeňte si, že je to přesně to, co jsme říkali, že se stane, jakmile jsme se v září dověděli, že Rusko, Írán, Irák a Sýrie zřídily buňku společného sdílení zpravodajství v Bagdádu.

Od počátku bylo jasné, že Teherán hledá příležitost konsolidovat v Iráku svou moc a udržet si vliv v Sýrii přesvědčením Vladimira Putina, že Rusko by mohla nahradit US jako supervelmocenský loutkář Středního východu tím, že Teheránu pomůže porazit povstání v Sýrii a vykopat US z Iráku jednou pro vždy. Moskvě se samozřejmě díky faktu, že mnozí poslanci jsou loajální k Íránu, dostalo od iráckých zákonodárců vřelého přijetí.

Mezi tím bude zajímavé vidět, jak US reagují na krok Bagdádu, při němž se anuluje bezpečnostní dohoda.

Washington ví, že do Iráku může vysadit vojska tím, že prostě přijdou přes Erbil, a přesně to Turecko udělalo minulý pátek. To motání KRG s Barzanim kolem poslouží tomuto vyslání vojsk jako alespoň zdání kvazi-legitimity. Je tomu tak, že toto území kontrolují Kurdové a ti mají samosprávu, takže když Erdogan (a brzy Obama) vysadí do severní Iráku vojska i proti vůli Bagdádu, tak budou moci tvrdit, že to není porušením suverenity. Jak jsme viděli přes víkend iráčtí činitelé, to nenechají jen tak, když je už jasné, že NATO a Rada bezpečnosti nebudou nijak nápomocny (jak jsme už řekli), tak irácký velvyslanec u OSN nasazuje smířlivý tón, když říká, že Bagdád zkusí ten spor s Tureckem vyřešit "bilaterálně".

Teď to vypadá, že Bagdád má připravené jeviště, aby prohlásil, že US, stejně jako Turecko, jsou (opět) nelegitimními okupanty této země. Pokud Irák bezpečnostní dohodu anuluje a přikročí k pozvánce Rusů do země, budou US nuceny se buď spakovat a odejít, nebo spolupracovat s Moskvou, anebo bojovat o právo udržet si americký vliv.

To jsou samá rozhodnutí a rozhodnutí.

* * *

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Nové informace o demokracii ohrožujících experimentech elektrické stimulace mozku.

První tištěné periodikum na světě, které se nebojí zveřejnit výzkumy kryté státním tajemstvím, je právě v prodeji v Česku i na Slovensku.

2015 – LISTOPAD / MŮŽEME MÍT SUPERPOWER?

…[/quote]