V sobotu ruská válečná loď Car Kunikov proplula Bosporskou úžinou. Na palubě bylo možno spatřit vojáka třímajícího raketomet. „Jelikož je ruský voják předvádějící se s raketometem nebo něčím podobným při proplouvání ruské válečné lodi provokací,“ řekl turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu s dodatkem, že když to bude Turecko „vnímat jako hrozbu“, tak na to Ankara „nezbytně zareaguje.“


Není jasné, co je ta „nezbytná reakce“ na ohánění se s ramene odpalovanou protileteckou raketou na palubě lodi, ale pro ty, komu to ušlo, je Bospor jediným trumfem Turecka, když přijde na střet s Rusy, kteří v tomto okamžiku vypadají odhodlaně trvale poškodit Ankaře mezinárodní reputaci poukazováním na Erdoganův lukrativní přeshraniční obchod s Islamistickým státem.

Uzavření této úžiny by znamenalo odříznutí klíčové zásobovací trasy do Latakie pro Moskvu, což by Kreml donutilo buď zvolit delší lodní trasu, nebo tuto základnu zásobovat ze vzduchu. Jak už jsme uvedli v neděli, zablokování Bosporu by bylo technicky ilegální, to by ale nejspíš Erdogana nezastavilo, když začal mít touhu ten přístup omezit.

No a v tom, co se stalo hrou na malicherné vzájemně se eskalující se šikany, teď Turecko říká, že Rusko porušilo Dohodu z Montreaux tím, že umístilo vojáka s raketometem odpalovaným z ramene na palubu válečné lodi při proplouvání touto úžinou.

Byla to „jasná provokace“ říká ministr dopravy Binali Yildirim. Turecko „je schopno přijmout nezbytná preventivní opatření, pokud bude ohrožující nebo provokativní chování pokračovat,“ dodal.

Ano, „ohrožující nebo provokativní chování“ zrovna tak jako vyslání 150 pozemních vojáků a dvou tuctů tanků do suverénní země bez jakéhokoliv pozvání – o čemž vám připomínáme, že přesně to Turecko v pátek provedlo Iráku.

V tomto Turecko každopádně hledá výmluvy. Umístění vojáka na palubu s ramenním protileteckým raketometem určitě není ukázka přátelství, ale Ankara právě sestřelila ruský tryskáč, takže to není, jako kdyby se Rusko nemělo čeho od Turků obávat.

Mezi tureckou agresí a skutečností, že se Bospor objevil jako klíčový problém v nadcházejících sázkách, není vůbec překvapením, že se Moskva při proplouvání tímto průlivem uchyluje tak trochu k bušení do hrudi.

Mezitím říká syrská vláda, že US válečné letouny poprvé od vypuknutí konfliktu zaútočily na pozice SAA, čímž vyvolaly rychlou reakci Damašku (nebo odkud ta vláda vlastně v těchto dnech působí).

K tomuto útoku údajně došlo ve starém údělném lénu zosnovatele Paříže Abdelhamida Abaaouda, tj. v Deir ez Zor. Jak hlásí RT: „Koaliční tryskáče vypálily devět střel na vojenský tábor,“ přičemž zabily tři a zranily tucet vojáků. „Sýrie tento akt agrese US vedené koalice odporující Chartě OSN a jejím cílům a principům ostře odsuzuje. Ministerstvo zahraničí poslalo generálnímu tajemníkovi OSN a Radě bezpečnosti OSN dopis.“

„To brání úsilí o boj s terorismem a opětovně dokazuje, že tato koalice postrádá serióznost a věrohodnost účinného boje s terorismem,“ píše se v syrském dopisu Spojeným národům.

Je směšné, když Washington říká, že nemá ponětí, o čem Sýrie mluví: „Viděli jsme tyto syrské zprávy, my jsme ale žádné nálety v této části Deir ez Zor včera neprovedli. Takže nevidíme žádný důkaz,“ řekl mluvčí koalice plukovník Steve Warren. To je ten samý Steve Warren, který řekl, že je „za hranicí směšnosti“ naznačovat, že by US mohly vskrytu ISIS podporovat. Podobně i podplukovník Kristi Beckamn, ředitel veřejných záležitostí ve Středisku kombinovaných leteckých operací na letišti v al-Udeit v Kataru, řekl AP, že ač si je incidentu „vědom“, nemá „nic, co by poukazovalo, že tyto útoky zabily syrské vojáky.“

Samozřejmě, že někdo pozice SAA bombardoval a je zatraceně jisté, že to nebyli Rusové, a jelikož ISIS letectvo nemá, tak je ve skutečnosti jen jediné vysvětlení, čí letouny to byly. Ať už byl ten útok záměrný nebo zda si US myslely, že bombardují ISIS (která tu oblast kontroluje) to je otevřenou otázkou.

Takže se nám tu vynořily dvě otázky: 1) použije Turecko „incident“ s raketometem jako záminku k omezování plavby Bosporem, a 2) byl koaliční nálet na syrská vojska záměrný, a pokud ano, dojde k „nehodám“ jako tato ve východní Sýrii i jako k odvetě?

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Nové informace o demokracii ohrožujících experimentech elektrické stimulace mozku.

První tištěné periodikum na světě, které se nebojí zveřejnit výzkumy kryté státním tajemstvím, je právě v prodeji v Česku i na Slovensku.

2015 – LISTOPAD / MŮŽEME MÍT SUPERPOWER?

…[/quote]