Republikánský presidentský kandidát Rand Paul, pronesl při středečním interview určitá odvážná prohlášení, když uvedl, že USA by neměly prodávat středovýchodním zemím zbraně, dokud tyto nesehrají svou roli v utečenecké krizi. Když se Paula ptali, co by se mělo dělat na pomoc nevinným lidem prchajícím před terorismem v Sýrii a Iráku, tak o sousedních státech vyhlásil, že ty ještě nepřijaly jediného uprchlíka.


„Jedněmi z největších mecenášů sunnitského terorismu na světě jsou Saúdská Arábie s Katarem a Sjednocené arabské emiráty,“ uvedl Paul.

„Občas je to vláda, občas jsou to soukromí dárci. Řekl bych už žádné prodeje jakýchkoliv zbraní do těchto zemí, dokud nezačnou přijímat uprchlíky,“ naléhal tento senátor.

„Jsou to právě státy ze Zálivu, kdo zatím přiléval oleje do ohně, a ty zatím žádného uprchlíka nevzaly. Ani Írán zatím uprchlíky nebral, ač i oni v této situaci patří ke žhářům,“ řekl Paul divákům Fox News.

„Takže je třeba, aby se do toho vložili i ti, kdo tam žijí, a abychom my řekli, už vám nebudeme prodávat zbraně, pokud nebudete ochotni přijmout svůj spravedlivý díl,“ uzavřel to senátor.

Paul navrhl legislativu k omezení dávek uprchlíkům přicházejícím do USA. Senátor vysvětloval, že v současnosti přicházející uprchlíci okamžitě vstupují do sociálního systému, v němž se už zmrzačení veteráni a nezaměstnaní Američané potýkají s těžkostmi, aby se domohli svých nároků.

„Nemáte práva amerických občanů. Většina lidí si to neuvědomuje, ale uprchlíci sem přichází a okamžitě dostávají sociální dávky,“ konstatoval Paul s dodatkem, že „existují celé agentury zřízené k tomu, aby jim opatřily vládní ubytování, vládní finanční pomoc a jsou v podstatě zajištěni našimi sociálními programy…“

Senátor rovněž komentoval volání šéfů zpravodajství, aby s přílivem uprchlíků a s nárůstem terorismu v Evropě dostali širší pravomoci k dohledu.

„Pořád budou takoví, co budou prosazovat vzdání se svobod výměnou za nějakou tu větší bezpečnost, ale jak jsme zjistili, když jsme dopustili mimosoudní sledování…, tak jsme přes něj nechytili jediného teroristu.“

Paul poznamenal, že Francie má dohledový program, který „bez omezení intervenuje do soukromí tisíckrát více než americký program, ale ani oni ten pařížský útok nezastavili.

Senátor řekl, že jestli se tváří v tvář hrozbám terorismu vzdáme všech svých svobod, „tak za co vlastně bojujeme? Co nás potom od nich odlišuje?“