Vrchní rada Ukrajiny projednala úpravy hlavního zákona země, týkající se decentralizace, podle Minské dohody. V předvečer hlasování prezident Ukrajiny Petr Porošenko nečekaně provedl úpravu již dříve jím navrženého projektu změn Ústavy.  Úprava se týká zvláštního statusu jednotlivých oblastí Donbasu. Byla zařazena do textu samotné Ústavy v přechodné situaci, v té době, kdy tato norma figurovala v přechodných obdobích zákonného projektu o změně Ústavy.


Tímto způsobem teď získává velkou právnickou váhu — v budoucnosti bude Rada muset překonat větší množství právních překážek, aby ji mohla změnit. Ovšem úprava nebyly odsouhlaseny se samostaně vyhlášenými republikami. Kromě toho, zvláštní status dostává podle návrhu Donbas dočasně, a ne trvale.

V den hlasování v parlamentu vznikl skandál kvůli otázce o statusu Donbasu. Poslanci řekli, že nebudou podporovat tento projekt. A sdělovací prostředky prohlásily, že úprava, zavedená prezidentem pod tlakem Západu — v těchto dnech se v Kyjevě nacházela na návštěvě Nulandová a, jak sdělily sdělovací prostředky, prováděla setkání s poslanci Rady, aby je přesvědčila o podpoře zákonného projektu. Mimochodem, kromě Victorie Nulandové na hlasování přijel do parlamentu i velvyslanec USA v Kyjevě Geoffrey Pyott.

Porošenko ve svém vystoupení před poslanci popíral tlak ze strany Západu na Kyjev a tím potvrdil, že že určitou roli tento faktor sehrál.

„Na nás — na Ukrajinu, na ukrajinskou moc a na mne, jako na ukrajinského prezidenta, nikdo netlačí a tlačit nemůže… Ano, naši američtí a evropští partneři… projevují zcela oprávněný zájem na úspěšnosti ústavního procesu. Ale rozhodnout se musíme my — prezident, Vrchní rada… My máme větší zájem než USA nebo Evropa na řešení krize v Donbasu politicky — diplomatickou cestou", řekl Porošenko.

Přitom dodal, že jestliže Ukrajina nepřijme změny Ústavy, zůstane bez podpory mezinárodních partnerů. Nakonec Rada přijala rozhodnutí předat projekt Ústavnímu soudu.

Nulandová kometovola rozhodnutí parlamentu Ukrajiny s tím, že změny, které provedl Kyjev v Ústavě, umožňují mluvit o tom, že ukrajinská vláda splnila své závazky podle Minské dohody.

„To bude odpověď na jakékoliv dotazy ohledně dodržování Minské dohody Ukrajinou, jestli přicházejí tyto dotazy z Doněcka a z Luganska, nebo z Moskvy, a teď (Kyjev) může říkat: „Naše závazky jsou splněny, ohledně vás (Donbasu) zůstává otázka", — prohlásila pomocnice generálního tajemníka USA.

Zástupci samostatně prohlášených republik — Doněcké lidové a Luganské lidové republiky, se kterými musí být odsouhlasena ústavní reforma, prohlásili, že jednání Kyjeva nemá vztah k minskému procesu. Hlava Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko v komentáři rozhodnutí Rady prohlásil, že „Ukrajina prostě sabotuje a formalizuje proces Minské dohody". Politický představitel DLR v Minsku Denis Pušilin dodal, že ty dokumenty, které se projednávaly ve Vrchní radě ohledně samostatně prohlášených republik, nemají nic společného s minským procesem.

Ruští odborníci také poznamenávají, že rozhodnutí kyjevské vlády mají demonstrativní charakter a směřují k novému obvinění Ruska ze sabotáže Minské dohody. Nesouhlasí s výkladem, že Kyjev udělal krok směrem k plnění Minské dohody.

Prezident centra systémové analýzy a prognostiky Rostislav Iščenko má za to, že Petr Porošenko nechal otvor pro změny zákona podle svého přání.

Dokonce sami poslanci přiznávají, že se jedná o upevnění moci Porošenka. On sám to může nazývat jak chce, ale ve skutečnosti změny upevňují jeho osobní moc. Ohledně zvláštního statusu Donbasu Porošenko provedl změny ne v „těle" Ústavy, ale v přechodných pozicích. A ty se regulují zvláštním zákonem. V podstatě, když přestanou platit přechodné pozice, přestanou platit všechny Porošenkovy úpravy", řekl do vysílání rádia Sputnik prezident Centra systémové analýzy a prognostiky Rostislav Iščenko.

Podle jeho názoru zavedené úpravy nic nemění ve statusu Donbasu.

„K dnešnímu dni se nic nezměnilo v ukrajinském zákonodárství. Ani o píď jsme se nepřiblížili ke splnění „Minsku". Není to ani imitace. Nazval bych to drzým podvodem. Porošenko říká „já provádím decentralizaci" a ve skutečnosti sebe prohlašuje monarchou", říká politolog.

Zdroj: sputniknews.com