Kamera HiRISE na palubě sondy MRO pořídila fotografie neobyčejné struktury na Marsu – jakýchsi „stop drápů“, tmavých čar na světlém povrchu Rudé planety, které se objevily v důsledku činnosti prašných vichrů, informuje Cosmic Diary. Před přistáním sondy Curiosity a jejích předchůdců měli astronomové za to, že Mars je skutečně „rudou planetou", přičemž jak uvnitř, tak i zvenčí. První pokusy s vrtáním její půdy ale ukázaly, že ve skutečnosti nejsou hlubiny Marsu červené, ale šedé.


Pod slabou vrstvou světlého písku a prachu, jak můžeme uvidět na fotografiích těchto „stop drápů", se skrývá tmavá hornina, která se čas od času obnažuje v době, kdy se nad povrchem planety prohánějí slavné prašné marťanské vichry. Kvůli řídké marťanské atmosféře nemohou vichry zvednout celou povrchovou vrstvu a tak vznikají krásné a neobyčejné pruhy podobající se škrábancům, které po sobě zanechaly obrovské drápy.

Sonda MRO startovala ze Země 12. srpna roku 2005, cesta k Marsu jí trvala sedm měsíců. Jak zdůrazňují odborníci mise, byl okamžik vstupu na oběžnou dráhu planety zvlášť znepokojující, protože při brzdění se MRO po nějaký čas nacházela za Marsem a byla „odříznuta" od spojení se Zemí.

Zdroj: sputniknews.com

[quote align="center" color="#999999"]

Ovládání lidského chování. Elektromagnetické a radiofrekvenční záření. Mikrovlny. O jaké experimenty jde a proč náš mozek není v bezpečí? Časopis Vědomí jako první médium na světě zveřejňuje výzkumy kryté státním tajemstvím. Tok říjnových informací pokračuje odkrýváním rodinné historie Rothschildů, jednoho z nejzámožnějších klanů na světě. Seriál Pansofie vás zase naučí obnovovat zdraví člověka jakožto energetické bytosti. Nové vydání Vědomí je k dispozici od 8. října u všech dobrých prodejců v Česku i na Slovensku.[/quote]