Netřeba říkat, že to, co se děje v Sýrii, je noční můrou pro ty, kdo byli okolnostmi nuceni stát se svědky těch nepopsatelných násilností. Útrapy těch statisíců uprchlíků utíkajících ze země jsou nezměrné a situace, s níž se potýkají ti, co zůstali, je ještě horší. Ale pro vojenské a politické stratégy ve Washingtonu představuje Syrská občanská válka jiný druh noční můry. Rusko-íránská družba je pro US prostě tím nejhorším možným výsledkem, když jejich postavení globálního hegemona uvadalo tváří v tvář Číně i tak.


Prostě řečeno, partnerství mezi dvěma nejhoršími geopolitickými nepřáteli Washingtonu představuje jistý druh scénáře „sumy všech děsů“, a co činí situaci ještě horší, je to, že aliance mezi Teheránem a Moskvou vypadá, že se rozšíří i o Irák, čímž zvyšuje možnost, že US budou vykopány i z této země, kterou po 11.9 „osvobodily“.

A ač na útrapách Syrského lidu není nic legračního, je trocha legrace, když přijde na poslední (a snad největší) US zahraničně politickou botu, kvůli čemuž jsme shledali následující výňatek z Defense News jako zvláště zábavný. Zjevně Íránem podporované (a s US pomocí působící) šiítské milice bojující s ISIS v Iráku nedostávají ten druh logistické podpory, kterou od Washingtonu potřebují, a tak začaly na tanky Abrams přidělávat ruské zbraně a pálit municí s íránskými štítky. Zde je více:

[quote align="center" color="#999999"]

Počátkem tohoto měsíce šíitští milicionáři v Iráku nechali Amerikou dodaný tank Abrams v US podporované údržbářské dílně, jejíž pracovníci s překvapením našli namontovaný ruský kulomet plus íránskou munici, zjistil Defense News.

Hlavní bitevní tank MIA1 – jeden ze 146 frontových tanků prodaných US do Bagdádu – byl převezen přes Zelenou zónu do US podporované irácké servisní dílny v al-Muthanna, která byla zřízení jako součást programu Zahraničních vojenských prodejů (FMS) Pentagonu.

Tank byl ale vybaven ruským kulometem kalibru 0,50 a municí s íránskými štítky 12,75 mm, uvádí zdroj z této dílny.

„Jakmile byla v rámci této procedury iráckým personálem vyňata všechna munice, všimli jsme si íránského označení vzadu na pláštích střel. Vypadalo to, že si přidělali ruský kulomet s íránskou municí na tank Abrams.“

Spolu s tím, jak se Washington snaží přizpůsobit se té spoustě Íránem podporovaných šíitských milicí bojujících po boku jejich US vycvičených a vybavených partnerů v Iráku, tak se znovu projevil tento posun v alianci, která hrozí, že zruší relevanci US monitorování konečného využití US dodávek v této válkou rozervané zemi.

Tento americko-ruský kříženec tanku by mohl představovat dvojí porušení dohod Iráku s Washingtonem o FMS kvůli neautorizovanému použití šíitskými milicemi a nepovolenému přidělání ruské zbraně a íránské munice, říkají činitelé Pentagonu.

„Vždy, když provádíte zahraniční vojenský prodej, je v tom požadavek monitorování konečného použití, a je jeho porušením, provedou-li se úpravy,“ řekl Defense News viceadmirál Joseph Rixey, ředitel pentagonské Agentury bezpečnosti obranné spolupráce (DSCA).

Při interview tento týden ve Washingtonu při výroční konferenci Spolku US Army ani Rixey, šéf FMS v Pentagonu, ani generálmajor Mark McDonald, náčelník Velitelství bezpečností pomoci US Army, o této události sdělené Defense News nevěděli.

Oba muži však poukazovali, že jejich iráčtí zákazníci mají povinnost jejich vznik včas a přesně ohlásit.

„Pokud to přivezli do údržbářské dílny, tak by se to mělo ohlásit našim US lidem, a pak bychom si mohli promluvit o tom jak ‚Se tohle nedělá,‘“ řekl McDonald.

McDonald byl v době, kdy byla dohoda o iráckých tancích uzavřená, zástupcem velitele a uvedl, že do kontraktu FMS patří i balíček údržby, do něhož patří i dotyčná dílna.

„Nakonec jsme je přiměli, aby si koupili i balíček údržby a výcviku, takže vím, že v rámci našeho FMS kontraktu a podle jeho pravidel probíhají údržbářské aktivity s tím, že tu údržbu dělá US společnost.“

Ten zdroj v zemi uvedl, že to bylo poprvé, kdy narazili na křížence Abramse upraveného pro ruský kulomet a íránskou munici.

„Mohla to být sice izolovaná událost, ale mohla by značit i začátek čehosi znepokojivého. Je předčasné to rozhodnout, ale vzhledem k těm divným spřežencům tam v Oranžové zóně nikdy nevíte.“[/quote]

Ano, „nikdy nevíte,“ ale k tomu, co se tu zjevně událo, tu došlo proto, že Íránem podporované šiítské milice jsou na bitevním poli daleko schopnější než Irácká armáda, takže jsou to nakonec ony, kdo ty tanky řídí.

Pro připomínku je tu jejich hodnocení americké role při poskytování podpory pro pozemní kampaň proti ISIS v Iráku (od Reuters):

[quote align="center" color="#999999"]

Spojenecké Íránem podporované šiítské milice, které vedou boj proti Islamistickému státu v Iráku, říkají, že Spojeným státům chybí rozhodnost a ochota k dodávkám zbraní potřebných k odstranění militantů v tomto regionu.

A tak kvůli tomuto „nedostatku rozhodnosti a ochoty“ tito milicionáři improvizovali a přilípli si ruský kulomet na US dodaný tank a nabili ho íránskou municí.

Jak bylo uvedeno výše, tito vojáci by ale ve skutečnosti tyhle věci řídit neměli, což činí následující popis toho, co se dělo, když to vyzvedli ze servisu, dost směšným.

„Převezli to přes irácká kontrolní stanoviště, nacouvali s tím na tahač a pak s tím odjeli.“[/quote]

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Ovládání lidského chování. Elektromagnetické a radiofrekvenční záření. Mikrovlny. O jaké experimenty jde a proč náš mozek není v bezpečí? Časopis Vědomí jako první médium na světě zveřejňuje výzkumy kryté státním tajemstvím. Tok říjnových informací pokračuje odkrýváním rodinné historie Rothschildů, jednoho z nejzámožnějších klanů na světě. Seriál Pansofie vás zase naučí obnovovat zdraví člověka jakožto energetické bytosti. Nové vydání Vědomí je k dispozici od 8. října u všech dobrých prodejců v Česku i na Slovensku.[/quote]