V srpnu jsme poukázali, že ta tzv. „zóna bez ISIS“ navrhovaná US a Tureckem spolu s dohodou těchto zemí o spolupráci v „boji“ proti „terorismu“ je asi nejabsurdnější výstup zahraniční politiky Washingtonu v historii. Jednou z věcí, které si na tom všimnete, je skutečnosti, že „zóna proti ISIS“ je na východě a západě obklopena kurdskými silami YPG, které jak si před několika měsíci všiml WSJ, „se ukázaly být nejúčinnější pozemní silou bojující s Islamistickým státem.“


Pro připomínku je tu mapa ukazující cílovou oblast:


Jednou z věcí, které si na tom všimnete, je skutečnosti, že „zóna proti ISIS“ je na východě a západě obklopena kurdskými silami YPG, které jak si před několika měsíci všiml WSJ, „se ukázaly být nejúčinnější pozemní silou bojující s Islamistickým státem.“

Je tu ale ten problém, že když jste turecký president Recep Tayyip Erdogan, je háček v tom, že YPG jsou Kurdové, a když jste Ankara, tak na tom není nic dobrého, protože jediný důvod, proč US dovolit létat z Incirliku je v první řadě ten, abyste mohli vést válku s kurdskou PKK v Turecku.

Pro každého, kdo by si dosud neuvědomoval, že dohoda mezi Ankarou a Washingtonem byla v podstatě ta, že US dostane k použití turecké letiště, zatímco Erdogan dostane možnost vést si válku proti svým politickým odpůrcům s požehnáním NATO (samozřejmě, že ve jménu boje s „terorismem“) potud, pokud Turecko příležitostně někdy bombne i ISIS.

Samozřejmě, že ta dohoda byla hloupá sama o sobě, protože Turecko bylo dlouho obviňováno, že nad ISIS zavírá oči (to přinejlepším) a teď už PKK poukazuje, že Ankara s Islamistickým státem přímo spolupracovala, aby provedl před novými volbami příští měsíc útok pod falešnou vlajkou.

Každopádně je nápad na „anti-ISIS“ zónu velmi žertovný ze dvou důvodů i) ani Turecko ani US nejsou opravdu oddány boji s ISIS, protože konec konců, obě vlády chtějí Assadův režim udržet pod tlakem a ii) jak vidíte z mapy, zóna „proti-ISIS“ by byla „anti-ISIS“ rychle i tak, kdyby YPG bylo dovoleno pokračovat ve svém tlaku. US místo toho, i když před tím YPG nálety pomáhalo, se nechalo přesvědčit Tureckem, aby YPG ve skutečnosti zabránily v postupu do této oblasti. Jinými slovy, US s Tureckem ve skutečnosti bojovníkům proti ISIS zabránili v zóně proti ISIS bojovat. A to všechno proto, že Erdogan potřebuje vyhrát volby.

No teď tváří v tvář ofenzivě Rusů s íránskými Syřany proti Assadovým nepřátelům jsou US a jejich „koaliční“ partner Turecko ve při kvůli dodávkám zbraní YPG. Zde to je od Bloomberg:

  • Turecko si předvolalo US velvyslance, aby mu řeklo, že spolupráce se skupinami svázanými s PKK v Sýrii je nepřijatelná, řekl dočasný premiér Ahmet Davutoglu na tiskové konferenci v Istanbulu.
  • „Jako by spojenecké země netolerovaly dodávky zbraní skupinám spojeným s al-Kaiídou, tak Turecko určitě nemůže přijmout zbraňovou pomoc skupinám spjatým s PKK“
  • Nikdo nemůže garantovat, že tyto zbraně nepadnou do rukou PKK a že nebudou zítra použity proti Turecku
  • Členové PKK prchající před tureckými nálety do Iráku přechází do Sýrie; YPG má při tom přirozené vazby na PKK

K tomu pár poznámek. Zaprvé, tvrzení, že „spojenecké síly by netolerovaly dodávky zbraní skupinám spojeným s al-Kaiídou,“ je zcela směšné, protože Západ v minulosti vyzbrojoval zvláště tyto skupiny. Zadruhé, skutečnost, že US spojenec má nervy na to říci, že „nikdo nemůže garantovat, že ty zbraně nepadnou do špatných rukou“, dva dny poté, co US z letadel shodily 50 tun munice na paletách do pouště, je obzvláště k popukání.

Rovněž to znamená, že chtějí-li si US usmířit Turky, tak jim dochází možnosti. Nemohou vyzbrojovat a pomáhat YPG, aniž by si ohrozily přístup do Incirliku, a když nemohou vyzbrojovat a cvičit více skupin rebelů, protože, no, jelikož Washington má těžkosti se toho správně chytit, tak už jim nezbývají žádné jasné možnosti kromě shazování zbraní Svobodné syrské armádě. Rovněž to prostě ukazuje, jak se tu strategie Západu úplně zašmodrchala, což následně zdůrazňuje, proč je strategie Moskvy a Íránu zjevně tak účinná: je daleko snadnější prostě říci, „povedeme válku s každým a všemi, kdo bojují s Assadem, než zkoušet skrytě uzurpovat vládu hrátkami s různými etnickými skupinami podněcovanými jedna proti druhé a kořistit ze sektářských rozporů.

A Rusko s Íránem, aby nakonec ty otevřené rány ještě prohloubily, teď připravují velkou ofenzivu, aby si zase zabraly Aleppo, které by mohlo být také v zóně „proti ISIS“.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Ovládání lidského chování. Elektromagnetické a radiofrekvenční záření. Mikrovlny. O jaké experimenty jde a proč náš mozek není v bezpečí? Časopis Vědomí jako první médium na světě zveřejňuje výzkumy kryté státním tajemstvím. Tok říjnových informací pokračuje odkrýváním rodinné historie Rothschildů, jednoho z nejzámožnějších klanů na světě. Seriál Pansofie vás zase naučí obnovovat zdraví člověka jakožto energetické bytosti. Nové vydání Vědomí je k dispozici od 8. října u všech dobrých prodejců v Česku i na Slovensku.[/quote]