Švédské ministerstvo obrany zveřejnilo zprávu, ze které plyne, že pokud jde o počet narušení švédských hranic ve vzduchu i na moři, tady vedou USA. Za posledních pět let narušily USA švédské hranice celkem sedmkrát. Za USA následuje Německo a Rusko — každá z těchto zemí narušila hranice Švédska šestkrát za pět let.


„Rusko je zem, kterou ve Švédsku spojují s narušováním hranice. K většině incidentů s ruskými letadly, o nichž se tolik diskutuje, ale došlo v neutrálním prostoru", píše list Dagens Nyheter, na jehož žádost ministerstvo obrany údaje zveřejnilo.

Nový švédský vrchní velitel Micael Bydén kritizuje ruské lety bez transpondérů, kvůli čemuž nelze ruská letadla zpozorovat z civilních letadel. Dvakrát se dopravní letadla jižně od Švédska málem srazila s ruskými. Kromě toho Rusko létalo „provokativně blízko" švédských letadel. Podle nových pravidel se bude o podobných incidentech veřejně informovat.

[quote align="center" color="#999999"]

„V Rusku se pořádá víc vojenských cvičení se složitějšími scénáři, častěji létají a plavou. Kontrolujeme naši bojovou připravenost. Používáme letadla, snímače a podvozky o 50% aktivněji, než před několika lety", cituje Bydénova slova švédský list.[/quote]

Kdo a kdy narušil švédské hranice:

USA

Nejznámější je případ z 18. července roku 2014, kdy letadlo Boeing RC-135 Rivet Joint prolétlo nad Gotlandem a východním Ölandem. Americké letadlo se zabývalo výzvědnou činností v mezinárodním vzdušném prostoru, začalo ho ale pronásledovat ruské letadlo a americký letoun požádal o povolení ke vstupu do švédského prostoru. Přes to, že žádost byla zamítnuta, letadlo přece jen svůj manévr nad švédským územím dokončilo. V obou případech použili američtí armádní činitelé civilní letadla, což je proti pravidlům, podle nichž musí komerční letadla používaná jakýmkoli státem požádat o povolení na průlet švédským vzdušným prostorem. Poté se USA snažily zjistit u švédského ministerstva zahraničních věcí, jaká pravidla existují.

Rusko

17. září roku 1014 pronikla dvě ruská letadla Su-24 do švédského prostoru nad Ölandem. „Bylo to nejzávažnější narušení švédského vzdušného prostoru Ruskem za celou dobu, co jsem ministrem zahraničních věcí", prohlásil už dříve bývalý premiér a ministr zahraničních věcí Švédska Karl Bildt. K podobnému incidentu se Su-44 došlo jižně od Karlskrony 14. června roku 2014. V obou případech vzlétly po vyhlášení poplachu švédské Gripeny.

„Ruská letadla obyčejně letí přímo směr Švédsko, na poslední chvíli ale odbočí stranou nebo manévrují poblíž hranic. Na rozdíl od jiných zemí Rusko narušení hranice nepřiznává", píše Dagens Nyheter.

Německo

Ke dvěma ze šesti narušení vzdušného prostoru Švédska došlo, když se Německo účastnilo baltských cvičení NATO v letech 2011 a 2014.

Jiné země

Hranice Švédska rovněž narušily: Norsko — pětkrát, Monako — třikrát, Nizozemsko, Polsko a Katar — dvakrát, Albánie, Bahrajn, Dánsko, Estonsko, Francie, Portugalsko a Turecko porušily švédské hranice za pět let jednou.

Zdroj: sputniknews.com

[quote align="center" color="#999999"]

Ovládání lidského chování. Elektromagnetické a radiofrekvenční záření. Mikrovlny. O jaké experimenty jde a proč náš mozek není v bezpečí? Časopis Vědomí jako první médium na světě zveřejňuje výzkumy kryté státním tajemstvím. Tok říjnových informací pokračuje odkrýváním rodinné historie Rothschildů, jednoho z nejzámožnějších klanů na světě. Seriál Pansofie vás zase naučí obnovovat zdraví člověka jakožto energetické bytosti. Nové vydání Vědomí je k dispozici od 8. října u všech dobrých prodejců v Česku i na Slovensku.[/quote]