Jednou otázkou, která byla během posledních třinácti měsíců opakovaně vznášena, je proč nebyl Washington schopen dosáhnout Pentagonem vyhlášeného cíle „degradovat a porazit“ ISIS i přes skutečnost, že „bitvu“ vede nejpokročilejší letectvo na planetě proti tomu, co obnáší bandu militantních drbanů pobíhajících po poušti v teniskách. Toto skeptické přesvědčení vedlo i ke sklonům naznačovat, že USA by snad ani nemusely být plně tomuto boji oddány. Vysvětlení vyvracející tyto náznaky byly v rozsahu od mainstreamových tvrzení (že Bílý dům se štítí zatáhnout USA do další středovýchodní války) až k těm „konspiračním“ (že CIA přeci ISIS vytvořila, a tudíž si tuto skupinu nechce zničit kvůli její hodnotě strategického aktiva).


Závěry z toho jsou takové, že moderní armáda, která je opravdu odhodlána takovou skupinu zničit, by to nejspíš za pár měsíců udělala, pokud ne jen týdnů, a tak také, jakmile začali Rusové s nálety z Latakie, tak byl svět napnutý, jak dlouho ty různé skupiny rebelů operujících v Sýrii budou moci vydržet bombardování Ruským letectvem.

Odpověď je zjevně, „méně než týden“.

V sobotu ruské ministerstvo obrany sdělilo, že provedlo během 72 hodin 60 bombardovacích náletů a zasáhlo více než 50 cílů ISIS.

Podle tohoto ministerstva (jehož Facebooková stránka je zde) jsou bojovníci Islamistického státu v „panice“ a více než 600 jich dezertovalo.

Toto se dělo, když Rusové zaměřili „velitelské stanoviště“ teroristů: