Počátkem tohoto týdne poslal Bashar al-Asad ISIS vzkaz, že v bitvě o Sýrii se přílivová vlna už obrátila. Kremelské kroky k posílení „logistické“ a „technické“ podpory vládním silám v Latakii vypadají, že vdechly nový život režimu, který ve čtvrtek provedl série náletů na faktické hlavní město ISIS Raqqa. To přišlo uprostřed zpráv, že Asadovy síly používají nové „velice účinné a vysoce přesné“ zbraně. „Těmito novými zbraněmi, které před tím režim neměl, jsou raketomety nebo rakety vzduch země,“ řekli Reuters Syrští pozorovatelé lidských práv.


Netřeba říkat, že ruské kroky k posílení Asada a náznaky syrského ministra zahraničí Walida al-Moualem, že Damašek by brzy mohl formálně Rusko požádat o pozemní vojska k boji, vyplašily Washington, který si zatím spokojeně užíval času, než Asad nakonec padne, než se oni pustí do „osvobození“ země od té milice, které se to povede vyhrát. Jak jsme nastínili už v pátek, tato možnost teď už oficiálně není na stole, jelikož svržení Asada teď bude znamenat, že by ISIS, al-Nusra, YPG a ty různé a rozmanité další skupiny operující po celé zemi musely nejdříve porazit Rusko, což je extrémně nepravděpodobný výsledek a takový, na jaký si Pentagon určitě nemůže dovolit čekat. Když jsou teď US zahnány ke zdi, co se týče toho, jak vysvětlit veřejnosti, proč to vypadá čím dál více na to, že US spíše dovolí ISIS, aby nadále fungovala, než aby se sdružily s Ruskem a s Asadem k její porážce, tak Obama s Kerrym v pátek ustoupili a dali ministru obrany Ashtonovi Carterovi instrukce, aby zatelefonoval svému ruskému protějšku a začal s koordinací antiteroristických aktivit v Sýrii. Zde je to od The New York Times:

[quote align="center" color="#999999"]

Spolu s tím, jak do Sýrie dorazil první ruský bojový letoun, oslovila v pátek Obamova administrativa Moskvu, aby zkusila koordinovat akce ve válečné zóně a vyhnula se tak náhodné eskalaci jednoho z nejtěkavějších konfliktů ve světě.

Vypadá to, že Bílý dům už uznal, že Kreml v podstatě v Sýrii změnil kalkuly způsobem, který se nijak brzy nepodaří ani přes energické americké námitky zvrátit. Rozhodnutí zahájit rozhovory rovněž odráží naději, že Rusko by bylo možno při řešení této čtyřleté občanské války přetáhnout k daleko konstruktivnější roli.

Ministr obrany Ashton B. Carter podle instrukcí pana Obamy v pátek zahájil se svým ruským protějškem ministrem obrany Sergejem K. Šojgu dialog o Sýrii zaměřený na zajištění, že se americké a ruské síly omylem nesrazí.

„Rusové vstupují do Sýrie, protože postavení režimu na severu se zhoršuje,“ uvedl. „Pentagon nebyl schopen rekrutovat a vycvičit životaschopnou opozici k boji s Islamistickým státem, protože hlavním zájmem rebelů je bojovat s panem Asadem.

Vzhledem k rozporům mezi Moskvou a Washingtonem si lze těžko představit, jak by mohlo dojít ke sblížení ohledně taktických vojenských záležitostí tak, aby z toho vznikla funkční kolektivní politická strategie pro stabilizaci Sýrie a skončení války.“

To se ale jeví, že je přesně cílem pana Kerryho. „Údajně rovněž sdílí jako cíl politický přechod, který povede ke stabilní, celistvé, jednotné a sekulární Sýrii,“ řekl pan Kerry o Rusech na britském Channel 4. „Vždy tu zůstává otázka: Kde je v tom místo a role Asada? A o tomhle je třeba, abychom se dále bavili.“[/quote]

Všimněte si, že to je pro Washington trpká porážka. Moskva si je vědoma toho, že US, místo aby vyvíjely poctivé úsilí o boj s terorismem v Sýrii, prostě přijaly u ISIS jen strategii ohrazování spolu s tím, že tuto skupinu pro veřejnost udržují jako strašáka par excellence, a tak Washinton pozvala, aby se k Rusku přidal při úderu k vymazání Islamistického státu z povrchu země jednou pro vždy. Samozřejmě, že Kreml věděl, že US nic takového nechtěly, dokud se neskoncuje s Asadem, ale Putin, aby toto pozvání posílil, tak doslova prohlásil počínání Washingtonu za blafování, aby tak Bílý dům donutil buď přiznat, že to vůbec není o ISIS, nebo se jinak přidat v boji proti němu k Rusům.

Genialita tohoto kroku spočívá v tom, že když bude Washington opravdu své úsilí o boj s ISIS koordinovat s Moskvou, tak budou US bojovat za stabilizaci právě toho režimu, který se snaží svrhnout. Jinými slovy: šach mat díky Kremlu.

A zatímco Washington chvátá, aby se rozhodl o dalším kroku, tak Asad v pátek obnovil ofenzivu útoky u pradávného města Palmyra, o kterých pozorovatelé řekli, že to byly prozatím nejtěžší nálety proti cílům ISIS. Zde je to od BBC:

[quote align="center" color="#999999"]

Po asi 25 náletech zůstalo nejméně 26 lidí mrtvých včetně 12 militantů, řekli v Británii sídlící Syrští pozorovatelé lidských práv.

IS uchvátil Palmyru, v níž leží monument Světového dědictví Unesco, v květnu.

Jinde v Idlibu zabily nálety 17 lidí, řekli Pozorovatelé. Město Idlib je baštou aliance džihádistů a islamistických skupiny nazývajících se Dobyvatelská armáda.

Syrské vojenské zdroje citované Reuters uvedly, že Sýrie využívá nových typů velice přesných zbraní dodaných jejich spojencem Ruskem.

Poslední nálety přišly den poté, co tryskáče Syrského letectva zaútočily na faktickou metropoli IS Raqqa.

„Režim v posledních dvou dnech zintenzivnil nálety proti oblastem kontrolovaným skupinou Islamistický stát,“ řekl mluvčí Pozorovatelů Rami Abdel Rahman.[/quote]

A od Al Arabiya:

[quote align="center" color="#999999"]

Syrské válečné letouny v pátek zahájily vlnu smrtících náletů na militanty držené město Palmyra ve střední Sýrii, čímž v jednom z nejtěžších bombardování od zabrání tohoto dávného města 10. května extremisty zabily nejméně 15 lidí a mnoho dalších zranily, řekli aktivisté.

Nálety na Palmyru přichází den poté, co Syrská armáda provedla těžké nálety na severní město Raqqa rovněž držené skupinou Islamistický stát Iráku a Sýrie (ISIS). Místní aktivista, který z bezpečnostních důvodů mluvil pod podmínkou anonymity, hlásil v pátek nejméně 30 náletů na Palmyru.

Místní média kolektivně prohlašovala nálety za „masakr“ a uvedla, že bylo zabito 15 lidí a více než 120 zraněno. Říká se, že jediná nemocnice v Palmyře trpí těžkým nedostatkem personálu a vybavení, a někteří zranění museli být převezeni více než 200 kilometrů odsud do Raqqa. [/quote]

Krátce Asadův režim zjevně během pouhých dvou týdnů přešel od prořídlého a vyčerpaného k „masakrování“ bojovníků rebelů, což je pozoruhodný obrat, který určitě nejspíš naznačuje, že jestli US brzy nepřepočítají svou strategii, může být celá záležitost vyřešená a Asadova moc restaurovaná.

Shodou okolností i Hizballh tvrdí, že v pátek zahnal postup rebelů ve Foua. Zde je to zase od Al Arabiya:

[quote align="center" color="#999999"]

Mezi tím koalice skupin rebelů zahájila mohutnou pozemní ofenzivu na dvě převážně šiítské vesnice v severní provincii Idlib, když vypálila tucty raket a odpálila nejméně sedm podminovaných vozidel na jejich okrajích.

Tato koalice známá jako Jaysh al-Fateh čili „Dobyvatelská armáda“ zaútočila v pátek na vesnice Foua a Kfarya. Obě drží v této jinak rebely kontrolované provincii provládní síly.

Syrská televize a stanice Mannar vlastněná libanonskou skupinou Hizballáh řekly, že síly lidové obrany – výraz používaný pro šiítské milice – zhatily pokusy „teroristů“ o útok na Foua a zničily pět obrněných vozů. Při obraně těchto dvou vesnic bojují i bojovníci Hizballáhu.[/quote]

Mějte na paměti, že hlavním důvodem pondělní návštěvy izraelského ministerského předsedy Benjamina Netanyahua v Moskvě je zabránit, aby ruská přítomnost v Sýrii posílila Hizballáh.

Mezi tím to za scénou vypadá, že muž, kterého někteří podezírají, že celé to úsilí o obnovu Asadova režimu zosnoval, velitel Quds generálmajor Qassem Soleimani, chápe US strategii až příliš dobře – takže to uzavřeme následujícím od íránské PressTV:

[quote align="center" color="#999999"]

Velitel sil Qud z jednotek Islámských revolučních gard (IRGC) generálmajor Qassem Soleimani ve středu řekl, že politika US k Daesh a k dalším takfiristickým skupinám operujícím v regionu spočívá v jejich udržení pod kontrolou, nikoliv v jejich odstranění.

[/quote]

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Jaké mocenské hry mají v oblibě rodinné klany novodobé historie? Co skrývají například Rothschildovi, jejichž finanční moc ovlivňuje dění napříč kontinenty? Kromě těchto otázek se zářijové číslo časopisu Vědomí zaměřilo i na jedinečný algoritmus popisující jakékoliv energie. Představí svým čtenářům pravidla fungování vesmíru, díky kterým je možné usnadnit si život. A v neposlední řadě poskytne informace o lucidním snění, prostřednictvím kterého jsme ve spánku schopni nalézt odpovědi nejen na své otázky. Ať už chcete měnit stav věcí vnitřních i vnějších, nebo požadujete tip na sedmý dostih v Belmontu, časopis Vědomí je vám k dispozici od 7. září.[/quote]