Celou tu dobu, co Rusko začalo se svou technickou a logistickou podporou sil Bashara al-Asada v Latakii, Washington tvrdí, že záměry Moskvy „nejsou zatím jasné.“ V podstatě je to výmluva předkládaná US, aby se nemuseli přidat k Rusku v tom, co by nakonec znamenalo všeobecný tlak na vykořenění ISIS ze Sýrie. Problém s touto výmluvou je ten, že vytváří další problém z hlediska toho, jak tuto situaci bude vnímat veřejnost. Je tomu tak, že čím výmluvnější bude o svých záměrech v Sýrii Kreml, tím bude pro Bílý dům těžší vysvětlovat, proč se k tomu také nepřidal.


Západ zašel hodně daleko při vytváření strašáka par excellence v podobě ISIS, a co se týče vnímání veřejností, převážně uspěl. Ovšem ruská přítomnost v Sýrii teď znamená, že US už nebudou moci nečinně sedět a čekat, až ISIS (nebo s ní třeba i někdo další) pro ně toho Asada svrhne. Ruská vojenská intervence v podstatě tuto možnost shodila ze stolu a staví Washington do extrémně nešikovné situace, když budou muset buď I) vysvětlit veřejnosti, že Asad s Ruskem jsou ve skutečnosti větší hrozbou a je tudíž v geopolitickém zájmu US dohlédnout na to, aby ISIS mohlo tuto práci dokončit, i když budou v poli Rusové, nebo II) couvnout a soukromě si přiznat, že pokud nemají US v úmyslu jít do války s Ruskem, Asadem a ISIS současně, aby dosáhly původního cíle (tj. vykořenit ISIS, jakmile ISIS vykoření Asada), tak už to není možné, a veřejně říkat, že US jsou při porážce ISIS ochotným partnerem Ruska a tyto dva národy pak vyjednají budoucnost Asadova režimu.

Aby bylo jasné, ta první možnost je zjevně neprůchodná, protože by celou tu šarádu úplně obnažila. Co se týče té druhé možnosti, ta je teď od pátku ve hře. Zde to je od The New York Times:

[quote align="center" color="#999999"]

Ministr zahraničí John Kerry v pátek řekl, že Spojené státy jsou připraveny se ohledně Sýrie zapojit do mezi-vojenských rozhovorů s Ruskem. „President věří, že mezi-vojenské rozhovory jsou důležitým dalším krokem,“ řekl Kerry, „a já doufám, že k nim dojde velmi brzy.“

Kerry řekl, že na úvod bude účelem rozhovorů s Ruskem pomoci „definovat některé rozdílné názory na možnosti, které při úvahách o dalších krocích v Sýrii máme.“

Kerry řekl, že Obamova administrativa své základní cíle v Sýrii nezmění: Tj. porazit Islamistický stát rovněž známý jako ISIS či ISIL a politické řešení tamního konfliktu.

Ale ač administrativa už dlouho říká, že aby došlo k trvalému řešení Syrské krize, musí president Bashar al-Asad odejít, tak to vypadá, že v pátek Kerry připustil možnost, že by Asad mohl krátkodobě zůstat u moci. Asad měl během tohoto konfliktu ruskou podporu.

„Zůstáváme soustředěni na zničení ISIL a také na politické řešení pro Sýrii, o němž věříme, že ho s dlouhodobou přítomností Asada nelze dosáhnout,“ řekl Kerry. „Hledáme ale způsoby, jak nalézt společnou základnu.

Je jasné, že když chcete dosáhnout politického uspořádání, o němž jsme vždy tvrdili, že je to pro Sýrii nejlepší a jediná cesta, tak musíte vést s lidmi rozhovory a potřebujete najít společnou základnu.“[/quote]

A tak dva roky poté (skoro na den), kdy Kerry Sergeji Lavrovovi ustoupil kvůli Asadovým chemickým zbraním (které byly záminkou pro původní pokus ospravedlnit svržení Asada vojenskou silou), tak to vypadá, že US se chystají zase couvnout.

Všimněte si, že když jednání s Ruskem skončí tím, že Asad zůstane u moci, tak to všechno bude k ničemu. Nenechte se mýlit, vlastně nic z toho nebylo „ospravedlnitelné“. Zinscenování občanské války přes financování a výcvik extremistů a s vědomím, že výsledný chaos bude stát životy nesčetných civilistů, by bylo ohavné, i kdyby režim, o jehož svržení má jít, byl jednoznačně zlý a výsledek byl na 100% jistý. Avšak v Sýrii máte zase další příklad toho, jak je nějaký silný muž Středního východu destabilizován Západem, jen aby se zjistilo, že I) lidské utrpení vyvolané boji a chaosem, který potom zavládl, bylo daleko horší než útlak, který lidé zažívali pod vládou tohoto režimu, a II) výsledek zdaleka není jistý a v tomto případě to vypadá, že Asad díky Rusku stejně neodejde.

Takže na konci toho všeho budou zmařeny statisíce životů, jen abychom viděli ten samý režim u moci, jenom s tím, že teď tu budou četné násilné extremistické skupiny, které by jinak neexistovaly, které budou v tomto regionu přítomny nejspíš i v následujících desetiletích. Takže další příběh úspěchu US zahraniční politiky.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com  

[quote align="center" color="#999999"]

Jaké mocenské hry mají v oblibě rodinné klany novodobé historie? Co skrývají například Rothschildovi, jejichž finanční moc ovlivňuje dění napříč kontinenty? Kromě těchto otázek se zářijové číslo časopisu Vědomí zaměřilo i na jedinečný algoritmus popisující jakékoliv energie. Představí svým čtenářům pravidla fungování vesmíru, díky kterým je možné usnadnit si život. A v neposlední řadě poskytne informace o lucidním snění, prostřednictvím kterého jsme ve spánku schopni nalézt odpovědi nejen na své otázky. Ať už chcete měnit stav věcí vnitřních i vnějších, nebo požadujete tip na sedmý dostih v Belmontu, časopis Vědomí je vám k dispozici od 7. září.[/quote]