Žádné nálety na 60 táborů produkujících 1 000 bojovníků měsíčně Pentagon se podle činitelů obrany a zpravodajství nerozhodl k náletům proti odhadem asi 60 výcvikovým táborům Islamistického státu (IS), které této teroristické skupině každý měsíc dodávají tisíce bojovníků. Tyto tábory se rozprostírají po celé Islamistickým státem kontrolované oblasti Iráku a Sýrie a jsou jako cíle US vedené mezinárodní bombardovací kampaně zakázané, kvůli obavám ze souběžných škod, řekli činitelé obeznámení s plánováním a prováděním už rok dlouhé bombardovací kampaně.


Tábory IS (rovněž známého jako ISIS nebo ISIL) se navíc ukázaly být tak úspěšné, že vůdci Islamistického státu uvažují, že tyto tábory rozšíří i do Libye a Jemenu. V obou těchto zemích jsou v posledních letech velké oblasti nespravované vládou.

Vyhýbání se útokům na výcvikové tábory při náletech US a jejich spojenců vyvolává u některých obranných a zpravodajských činitelů otázky nad oddaností presidenta Obamy a jeho vedoucích pomocníků současné strategii proti IS, která má vést ke konečnému zničení této teroristické skupiny.

„Když známe polohu těchto táborů a president chce ISIS zničit, tak proč ty tábory pořád fungují?“ ptá se jeden činitel kritický k této politice.

US zpravodajští analytici tyto tábory považují za klíčový prvek úspěchu této teroristické skupiny při udržování a zabírání území. Hlavní přínos těchto výcvikových táborů spočívá v poskytování neustálého přílivu nových bojovníků.

Další obavy zpravodajských analytiků spočívají v tom, že někteří ze zahraničních bojovníků se po výcviku v těchto táborech nakonec vrátí do svých domovských zemí v Evropě a v Severní Americe, aby páchali teroristické útoky.

Mluvčí Bílého domu odmítl vyhýbání se bombardování teroristických táborů komentovat a odkázal s otázkami na Pentagon.

Mluvčí Pentagonu major Roger M. Cabiness odmítl říci, proč žádný z výcvikových táborů nebyl bombardován.

„Nemohu dopodrobna rozvádět náš proces vybírání cílů,“ řekl. Cabiness řekl, že US vedená koalice „zasáhla ISIL (jiná zkratka pro Islamistický stát) už více než 6 000 nálety.“

„Koalice rovněž útočila na tisíce bojových pozic, tanků, vozidel, továren na bomby a výcvikových táborů,“ řekl. „Rovněž jsme udeřili na jejich vedení včetně toho nedávného z 18. srpna, kdy US nálet z bojiště odstranil Fadhila Ahmad al-Hayaliho rovněž známého jako Hajii Mutazz, tj. toho druhého nejvyššího ve velení této teroristické skupiny.

Rovněž se vynakládá úsilí na rozvrácení financí IS a na „vyvolání těžkostí pro tuto skupiny při lákání nových zahraničních bojovníků,“ uvedl Cabines v emailu.

Plukovník Letectva Patrick Ryder, mluvčí US Centrálního velitelství, řekl, že koalice vedla proti výcvikovým oblastem 19 náletů, kdy poslední byl 5. srpna. Zprávy zveřejněné Centrálním velitelstvím toho dne však žádné odkazy na zásah výcvikového tábora při náletu neučinilo. Zveřejnění z 30. července uvádí, že byla zasažena výcviková oblast.

Podle webové stránky tohoto Velitelství bylo za poslední rok provedeno 6 419 náletů, 3 991 v Iráku a 2 428 v Sýrii s náznaky, že 3 procenta z těchto náletů byly proti výcvikovým oblastem.

„Kdykoliv zjistíme, že ISIL se v určitých počtech přesunuje, rozmisťuje, operuje nebo cvičí, zacílíme se na ně a útočíme,“ řekl Ryder. „V důsledku toho už ISIL není schopná se volně pohybovat nebo se svobodně cvičit bez obav ze zásahu.“

V důsledku této letecké kampaně se ISIL začala „skrývat mezi civilním obyvatelstvem a nasazovat teroristické zbraně ze zakopaných, skrytých obranných pozic,“ řekl Ryder s dodatkem, že „koalice je i tak schopná je dále identifikovat a provádět proti nim neustálé útoky.“

Podle těchto činitelů obrany a zpravodajství je jedním z důvodů, proč jsou tábory pro útoky zakázané, to, že Bílý dům a Pentagon mají strach z vedlejších škod při útoku na ně. Některé z těchto táborů jsou umístěny poblíž civilních zařízení a jsou zde obavy, že takovéto škody by inspirovaly ještě více džihádistů, aby se k této skupině přidali.

Vojenští činitelé však namítali, že pokud se tyto výcvikové tábory nerozbijí, bude IS nadále získávat půdu pod nohami a rekrutovat a cvičit pro své operace více bojovníků.

Diskuse o tom, že výcvikové tábory IS jsou v podstatě z bombardovací kampaně vyloučeny, přichází spolu s tím, kdy činitelé Agentury obranného zpravodajství (DIA) a US Centrálního velitelství, které má tento konflikt na starost, vyjádřili podezření, že vedoucí US činitelé překrucují zpravodajské zprávy poukazující na to, že US strategie proti IS nefunguje a je méně efektivní, než tito činitelé tvrdí na veřejnosti.

Islamistický stát kontroluje velké části Sýrie a Iráku a nalákal už desetitisíce džihádistů z obou těchto zemí i ze zahraničí. Přesný počet bojovníků není znám, ale zpravodajské odhady naznačují, že ta čísla během uplynulého roku vzrostla.

Vojenská kampaň známá jako Operace Bytostné odhodlání se ukazuje být bezvýsledným plácáním i přes rok trvající kampaň náletů a vojenského výcviku zaměřeného na posílení Iráckých ozbrojených sil.

Přehled náletů Centrálního velitelství od minulého roku odhaluje, že jen málo útoků bylo vedených proti výcvikovým táborům.

Cíli byly místo toho vozidla, budovy, taktické jednotky, zbraňové mezisklady, bojové pozice, snajpři, výtahy, minometné a kulometné pozice, bunkry, a továrny na bomby Islamistického státu.

Povahu averze k riziku při kampani náletů důrazněji minulý měsíc předvedl brigádní generál Thomas Weidley, náčelník štábu toho, co vojáci nazývají Spojenými kombinovanými úkolovými silami Operace Bytostné odhodlání.

„Koalice bude nadále leteckou sílu používat odpovědně,“ řekl 1. července Weidley. „Velice přesné navedení, precizní volba zbraní, hloubkové prozkoumání cílů, zmírňování vedlejších škod a maximalizace účinku na Daesh jsou pro koaliční letecké operace v Iráku a Sýrii charakteristické.“

Ten Daesh je zase další název pro Islamistický stát.

„Koaliční proces vybírání cílů minimalizuje vedlejší škody a maximalizuje přesnost účinků na Daesh,“ řekl Weidley už před tím. „Letecké posádky každý den činí chytrá rozhodnutí a uplatňují taktickou trpělivost.“

Další koaliční mluvčí naznačil, že výběr cílů se omezuje na reaktivní útoky proti operačním skupinám bojovníků IS. „Když se teroristé Daesh se svou výzbrojí ukáží, tak na ně udeříme,“ řekl 27. května plukovník Wayne Marotto.

Vojenská webová stránka Long War Journal vydala mapu ukazující 52 výcvikových táborů IS a uvedla, že některé možná už nejsou v provozu kvůli US vedené bombardovací kampani.

Šéfredaktor Long War Journal Bill Roggio řekl, že výcvikové tábory Islamistického státu jsou přímou hrozbou regionu a národní bezpečnosti US.

„Prozatím byla velká většina zde vycvičených bojovníků používána k bojům v místních povstáních, na která by se mělo pohlížet jako na hrozbu. Historicky džihádistické skupiny vybíraly i malé skupiny bojovníků pocházejících z jejich táborů, aby pak vedli útoky proti Západu. Islamistický stát s největší určitostí také postupuje podle tohoto modelu,“ tvrdil.

Podle mapy jsou mezi těmito lokalitami v Iráku a v Sýrii, kde IS provozuje výcvikové tábory, Mosul, Raqqah, Ninive, Kobane, Aleppo, Fallujah a Baijii.

Skupina MEMRI získala video výcvikového tábora IS v irácké provincii Ninive z 1. října 2014.

Video ukazuje pouštní postavení s maskáčovými stany a s asi 100 bojovníků, kteří se ruku v ruce účastní bojového výcviku, zácviku se zbraněmi a náboženské indoktrinace.

Aymenn Jawad Al-Tamimi, analytik Středovýchodního fóra v červnu přeložil podrobnosti o výcviku IS údajné získané z manuálu vytvořeného pro-IS operativcem v Mosulu jménem Omar Fawaz.

Mezi těmi, kdo jsou zapojeni do ideologických školení džihádistů IS v Iráku, je i bahrajnský duchovní Turki Binali, který napsal i neoficiální biografii vůdce IS Abu Bakra al-Baghdadiho, uvedl Al-Tamini 24. června v blogovém článku.

Podle dokumentu, o němž se myslí, že ho napsal Fawaz, se výcvik liší pro domorodé Iráčany a Syřany, od toho pro zahraniční bojovníky, kteří jsou obecně méně vojensky zkušení než frekventanti z regionu.

Dokument rovněž odhaluje plány IS na export vojenské živé síly do zahraničí včetně Libye.

„Kurzy pro bratry múhadžirýny (zahraniční bojovníky) trvají 90 dnů či více a na nejvyšší úrovni pojednávají o organizaci, přidělování a zpravodajských operacích, včetně výcviku s těžkými zbraněmi a navíc s důkladným proškolením v šaría a s mnoha testy,“ jak uvádí překlad tohoto dokumentu. „Kurzy pro lidi z Ansaru, z Iráku a al-Shamu, trvají mezi 30 až 50 dny.“

Tento proces začíná žadatelským formulářem a dotazníkem týkajícím se vzdělání, dovedností, názorů a toho, zda lze tento profil ověřit.

Výcvik pak obsahuje fyzickou zdatnost, dovednosti bojových umění, výcvik se zbraněmi a ideologickou indoktrinaci.

Po týdenním výcviku jsou džihádisté se speciálními schopnostmi vybráni a umístěni do jednotek. K těmto jednotkám patří speciální síly, protivzdušná obrana, jednotky snajprů, „armáda kalifátu“, „armáda odporu“ a administrativní jednotky pro ty, co zvládají použití elektronických zařízení a účetnictví.

„Zbytek je po skončení výcvikového tábora rozmístěn na fronty a do táborů podle jejich potřeb,“ uvádí tato zpráva s poznámkou, že všichni absolventi jsou na závěr výcviku vyzkoušeni ze šaríi.

V úterý referoval New York Times, že generální inspektor Pentagonu vyšetřuje podezření, že vojenští činitelé překrucovali zpravodajské zprávy ve snaze prezentovat výsledky US vojenského úsilí v tomto konfliktu optimističtěji.

Vyšetřování podnítil analytik DIA, který prohlásil, že činitelé Centrálního velitelství nepatřičně přepisovali zpravodajská hodnocení připravená pro tvůrce politik včetně presidenta Obamy.

Ve středu referoval Daily Beast, že vedoucí vojenští a zpravodajští činitelé nepatřičně tlačili na US analytiky terorismu, aby upravovali odhady síly Islamistického státu tak, aby tuto skupinu líčili jako slabší.

Centrální velitelství na své webové stránce konstatovalo, že za ten rok od začátku irácké operace 7. srpna 2014 bylo provedeno celkem 6 419 náletů. K poškozeným a zničeným cílům patří 119 tanků, 340 Humvee, 510 oblastí rozvinutí, 3 262 budov, 2 577 bojových pozic, 196 cílů ropné infrastruktury a 3 680 „dalších“ cílů přesněji neidentifikovaných.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca