Obyvatelé Středního východu jsou čím dál skeptičtější k americké roli v Sýrii.  Více než 81 procent Syřanů věří, že za vytvořením teroristické skupiny Islamistický stát jsou Spojené státy a jejich spojenci, zjistil nedávný průzkum. Tento průzkum vedený výzkumnou firmou ORB International se dotazoval 1365 Syřanů po celé zemi na záležitosti týkající se Islamistického státu a probíhajících turbulencí v této zemi. „81% (dotazovaných Syřanů) věří, že ISIL je Američany ze zahraničí vytvořená skupina,“ uvádí průzkum.


Závěr průzkumu vzhledem ke komentářům a k celkovému sentimentu mezi obyvateli Středního východu s přihlédnutím k pokračujícímu postupu Islamistického státu celým regionem nepřekvapuje.

Zrovna loni v červnu zjistil reportér Wall Street Journal, když mluvil s iráckými uprchlíky v Bagdádu, že rostoucí počet obyvatel věří, že Spojené státy přímo teroristy ISIS podporují, když četná shození US zbraní v roce 2014 údajně padla do rukou džihádistů.

„Už k Američanům nemáme žádnou důvěru,“ řekl prominentní zákonodárce Alia Nusseif. „Teď si už myslíme, že Američané využívají ISIS jako nástroj k rozdělení a oslabení Iráku.“

Bez ohledu na to, zda ISIS vytvořily Západní mocnosti, jak někteří věří, tak nedávno dokumenty Pentagonu odhalené hlídači politiků z Judical Watch ukázaly, že US záměrně používaly al-Kaiídu a další radiální skupiny k destabilizaci Sýrie – až to vedlo k vzestupu Islamistického státu.

„Podle nově odtajněného US dokumentu Pentagon pravděpodobný vzestup ‚Islamistického státu‘ předpovídal jako přímý důsledek této strategie a varoval, že by mohl destabilizovat i Irák,“ napsal pisatel Nafeez Ahmet ze Zpravodajství o povstalcích. „Přes očekávání států Západu, Zálivu a Turecka, že by podpora ‚syrské opozici‘ – k níž patřila i al-Kaiída v Iráku – mohla vést k objevení se ‚Islamistického státu‘ v Iráku a Sýrii (ISIS), tak tento dokument neposkytuje žádné náznaky jakýchkoliv rozhodnutí k odvrácení od této politiky na podporu syrských rebelů.“

Během interview Mehdiho Hasana z Al Jazeery penzionovaný generálporučík Michael Flynn, bývalý šéf Agentury obranného zpravodajství (DIA), otevřeně přiznal, že politika podpory teroristických skupin byla „záměrným rozhodnutím“ Obamovy administrativy.

„Myslím, že tak bylo rozhodnuto. Myslím, že to bylo záměrné rozhodnutí,“ řekl Flynn.

Přes jasnou roli v destabilizaci Iráku a Sýrie pokračují Západní vlády s ospravedlňováním dalších intervencí do zámoří ve jménu boje proti teroristům ISIS.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: prisonplanet.com

[quote align="center" color="#999999"]

Jaké mocenské hry mají v oblibě rodinné klany novodobé historie? Co skrývají například Rothschildovi, jejichž finanční moc ovlivňuje dění napříč kontinenty? Kromě těchto otázek se zářijové číslo časopisu Vědomí zaměřilo i na jedinečný algoritmus popisující jakékoliv energie. Představí svým čtenářům pravidla fungování vesmíru, díky kterým je možné usnadnit si život. A v neposlední řadě poskytne informace o lucidním snění, prostřednictvím kterého jsme ve spánku schopni nalézt odpovědi nejen na své otázky. Ať už chcete měnit stav věcí vnitřních i vnějších, nebo požadujete tip na sedmý dostih v Belmontu, časopis Vědomí je vám k dispozici od 7. září.[/quote]