Press TV vedla interview s Michelem Chossudovkým z Centra pro výzkum globalizace v Montrealu, aby diskutovala o ruském rozhodnutí poskytnout Damašku vojenské dodávky a humanitární pomoc. Press TV: Ruská výzva světu, aby se přidal k syrské vládě a pomohl jí s bojem proti teroristům ISIL, vypadá, že dolehla k hluchým uším, přinejmenším ve Washingtonu. Místo toho tu máme US presidenta, co říká, že strategie Moskvy v Sýrii je odsouzená ke zkáze. Máme tu k tomu dvě otázky: V první řadě, čemu v ruské strategii Západ odporuje? A ta druhá: Proč má Západ obavy z toho, co nazývá údajným ruským posilováním v Sýrii?


Chossudovsky: V první řadě musíme rozlišovat mezi:

– Na jedné straně mezi aktem agrese ze strany US proti suverénnímu státu pod pláštíkem „humanitárního mandátu“, jako že „jdou po“ ISIL, když ve skutečnosti víme – a je to hojně dokumentováno – že ISIL je podporovaná a financovaná Spojenými státy a jejich spojenci;

– A na druhé straně tím, co bychom mohli popsat jako dvoustrannou vojenskou spoluprací mezi dvěma suverénními státy, konkrétně Sýrií a Ruskou federací. A to je cosi, co probíhá mezi těmito dvěma zeměmi už mnoho let.

Rusko má ve Středomoří námořní základnu a rovněž Sýrii poskytuje svůj systém protiletecké obrany S-300 stejně jako další oblasti spolupráce zvláště zaměřené na výcvik a zbraňové systémy atd. Nemyslím, že by to jakýmkoliv způsobem naznačovalo, že by posílali pozemní síly. K tomu nedojde. A na tom není nic nového; je to součástí už dlouhodobých vztahů mezi těmito dvěma vládami.

Teď co se týče Obamy, to je dost ďábelské prohlášení. Od loňského září probíhá to, co teď už slaví jeden rok, tj. „US humanitární bombardovaní“ zaměřené proti Iráku a Sýrii – během tohoto období došlo podle oficiálních čísel k 53 000 vzletům, z nichž se 6 700 nazývalo „útočnými lety“.

Teď lze mít podezření, že velký počet z těch 53 000 vzletů byl ve skutečnosti zaměřen na dodávky zbraní a materiálu pro ISIS (ISIL), což jsou pěšáci Západní vojenské aliance bojující proti silám syrské vlády.

Press TV: S jakým podezřením pohlížíte na nedávný nárůst počtu zemí, které náhle lační přidat se k US náletům na syrskou půdu?

Chossudovsky: No víte, Spojené státy vždy využívaly strategii přibírání tzv. spojenců a v některých případech za ně na válečném jevišti jejich špinavou práci dělají ty zástupné státy, a tak mají podporu Saúdské Arábie, Kataru; mají i své evropské spojence, mají Kanadu.

Myslím, že vůdci těchto zemí, tzv. Západních demokracií, si musí položit naléhavou otázku: Koho to vlastně podporujeme?

Podporují teroristy, to je přeci jasné a zřejmé. Ty útočné lety zaměřené proti Sýrii neútočí proti ISIL.

ISIL je nástrojem US administrativy, je to subjekt přidružený k al-Kaiídě.