Když měl Ethan pouze jeden rok, byl mu diagnostikován autismus. Ten mu v té době ovlivňoval hlavně spánek. Nemohl totiž spát déle než 2 hodiny bez ohledu na to, zda byla právě noc nebo den. O 20 měsíců později se mu matka rozhodla upravit stravu. 3 dny na to už Ethan dokázal v kuse přespat i celou noc. Neudělala nic složitého. Jediné, co ze stravy vyloučila, byly obiloviny (lepek) a mléko, respektive mléčné výrobky.


Někdy po změně stravy totiž může dojít ke zlepšení spojení mezi trávicím systémem a mozkem. Autistické děti mají v krvi zvýšené množství protilátek, které reagují na přítomnost lepku.

Tyto protilátky považují lepek za cizí objekt v organismu. Podle jedné studie měly děti s autismem zvýšený poměr protilátky IgG ke giladínu (druh proteinu v obilí, který je složkou lepku) ve srovnání se zdravými dětmi (p <0.01).

V jiné studii byla 15 autistickým dětem naordinovaná strava bez lepku po dobu 3 měsíců. Nebyly sice zjištěny významné rozdíly, avšak někteří rodiče zaznamenali u svých dětí zlepšení stavu.

Ve třetí studii měli zase 5 pacienti na začátku vyšší množství protilátek na mléčný protein kasein, případně lepek. Po skončení studie se ukázaly tyto změny: snížené vylučování peptidů v moči, zlepšení chování dětí a v některých oblastech snížení epileptických záchvatů.