Bývalý ministr zahraničí Jorge Castañeda vyzval Mexiko, aby potrestalo prezidenta Trumpa za jeho aktivity při deportacích ilegálních imigrantů a při budování pohraniční zdi tím, že umožní zločinným kartelům pašovat do Spojených států drogy.  Castañeda v rozhovoru s Fareedem Zakariou z CNN naznačil, že by šlo na USA vypustit drogové kartely jako odvetu za Trumpův agresivní postoj k Mexiku.


„Víš Fareede, Mexiko má v této záležitosti spoustu vyjednávacích pák, má ale také možnost přijmout opatření v jiných oblastech,“ řekl Castañeda. „Např. drogy, které prochází Mexikem z Jižní Ameriky nebo drogy, které se vyrábí tady v Mexiku, to všechno jde do Spojených států. To není náš problém. Spolupracovali jsme ale se Spojenými státy na těchto záležitostech řadu let, protože nás o to požádaly a protože máme přátelské, důvěryhodné vztahy. Když ale zmiznou tyto vztahy, zmiznou i důvody ke spolupráci.“

Castañeda jasně poukazuje, že by mexické úřady mohly jako součást pomsty Trumpovi dát ruce pryč od bránění pašerákům drog v jejich činnosti.

„Důsledky jsou v ohromující míře jasné – Mexiko by mohlo uvažovat o exportu chaosu a násilí do Spojených států jako o formě odvety za imigrační restrikce a za kontroly proti nestabilitě, kterou jižní hranice s touto zemí u desítky let přináší,“ komentuje to Mac Slavo.

Ironií ovšem je, že zintenzivnění chaosu na hranici by pouze posloužilo, aby Trumpovi rozvázalo ruce, co se týče budování zdi a deportací ilegálů.