Spolu s tím, jak se hrozba přímé intervence sil USA, Turecka a Zálivu na syrskou půdu s každým uplynulým dnem eskaluje, a síly Islamistického státu uchvacují čím dál více suverénního území ve střední části této země, když Fronta Nusra dominuje nad severozápadním regionem provincie Idlib a oficiální síly “rebelů” jsou i v těsné blízkosti Damašku, mají všichni na rtech tu nejdůležitější otázku: nechá Putin svého chráněnce syrského presidenta Asada Západním „osvoboditelům“ s nástupem procesu opouštění kontroly nad syrským územím, které bylo roky ruským národním zájmem, jelikož bránilo průchodu regionálních potrubí z Kataru a Saúdské Arábie do Evropy, což by byl proces, jímž by se vytěsňoval vliv Gazpromu – a Ruska – na kontinentě.


Před měsícem to začalo překvapivě vypadat, jako by odpovědí bylo „ano,“ jak jsme to podrobně popisovali v „Konec se pro syrského Asada blíží, jelikož Putinova trpělivost už došla.“ Což by ale nedávalo žádný smysl: proč by se Putin vzdal pečlivě budovaných vztahů, které roky sloužily oběma stranám (Rusku exportujícímu zbraně, poskytujícímu vojenskou podporu a výměnou dostávali právo odmítat potrubí procházející přes Sýrii), jen proto, aby hrálo o neznámou budoucnost, když jedinými agresory byli džihádistické výhonky vytvořené jako vedlejší produkt US intervence v regionu s konkrétním záměrem dosáhnout přesně tohoto výsledku: svržení Asada (viz „Tajná zpráva Pentagonu odhaluje, že US „vytvořily“ ISIS jako „nástroj“ ke svržení syrského presidenta Asada“).

V češtině o této skutečnosti vytvoření ISIS jako produktu USA:

Ukázalo se však, že to byl pouhý úskok. Protože, jak referuje Ynet, Putin nejenže se k Asadovi nebo k Sýrii neobrátil zády, nýbrž posilování ruských pozic je už hodně pokročilé. Posilování k čemu? Proč, přeci k boji se zlými islamistickými džihádisty z ISIS samozřejmě, s tou samou uměle vyrobenou skupinou strašáků, se kterou US, Turecko a Saúdové všichni už bojují. Ve skutečnosti by to mohla být první světová válka, v níž všichni „bojují“ proti protivníkovi, o němž všichni vědí, že je zástupnou silou někoho jiného.

Podle Ynetu se očekává, že v nadcházejících dnech do Sýrie dorazí ruští bojoví piloti a budou létat na tryskáčích Ruského letectva a v bojových helikoptérách při náletech proti ISIS a proti spojeným silám rebelů v tomto hroutícím se státě.

A zrovna tak, jako jsou v regionu i letectva US a Turecka, aby údajně „vymýtila hrozbu ISIS,“ tak si nelze stěžovat, že i Rusové se rozhodli pustit se do války s těmito džihádisty – i když je to z území, které je skutečným cílem intervence US a Turecka – tedy ze Sýrie. Konec konců jít proti ISIS je přeci dovoleno všem, pravdaže?

Od Ynet:

[quote align="center" color="#999999"]

Podle Západních diplomatů už do Sýrie dorazily ruské expediční síly a zřídily si základnu na Asadem kontrolovaném letišti. Letiště je údajně v oblasti sousedící s Damaškem a bude sloužit k veškerým cílům a účelům jako ruská předsunutá operační základna.

V nadcházejících týdnech mají v Sýrii přistát tisíce příslušníků ruského vojenského personálu včetně poradců, instruktorů, logistického personálu, technického personálu, příslušníků divize protivzdušné obrany a pilotů, kteří budou pilotovat letouny.[/quote]

Tento izraelský kanál nicméně poněkud nadbytečné dodává, že ač je současné složení ruských expedičních sil dosud neznámé, „není pochyb o tom, že ruští piloti v bojových misích na syrském nebi určitě změní existující dynamiku Středního východu.“

Proč určitě: protože Putin, který byl až do tohoto okamžiku v různých syrských vnitřních i vnějších válkách nezúčastněný, právě udělal jediný tah, kterým dal všem ostatním šach: s ruskými silami v Damašku nepřímo podporujícími a chránícími Asada se Západní plán okamžitě rozsype.

A začíná to být ještě lepší: jestli jsou zprávy Ynet správné, tak krátké funkční období Obamovy vroucí lásky k Íránu vyprší:

[quote align="center" color="#999999"]

Západní diplomatické zdroje nedávno referovaly, že mezi Rusy a Íránci proběhly série vyjednávání převážně zaměřené na ISIS a hrozbu, kterou představuje pro Asadův režim. Velitel neblaze proslulých íránských sil Qud generálmajor Qasem Soleimani v rámci těchto rozhovorů nedávno navštívil Moskvu. V důsledku toho dosáhli Rusové s Íránci strategického rozhodnutí: Vynaložit veškeré potřebné úsilí o udržení mocenské pozice Asada tak, aby Sýrie mohla jednat jako bariéra bránící šíření ISIS a islamisty podporovaných milicí do bývalých sovětských islámských republik.[/quote]

Vidíte to: ta návnada ISIS jde použít zrovna tak účinně k obranným účelům jako k útočným. A jelikož US nemohou přiznat, že celá ta situace je zinscenovaná jako fraška, je dost možné, že svět bude svědkem své první regionální války, kdy budou všichni bojovat proti falešnému zástupnému nepříteli, který ve skutečnosti neexistuje, když ve skutečnosti všichni bojují proti všem ostatním!

Když je to tak, potom se těšíme, jak bude Obama vysvětlovat Americkému lidu, jak US spolupracuje s tím středovýchodním subjektem, který nejenže podporuje Sýrii, teď už i doslova podporuje i Putina.

A je to ještě lepší: Ynet dodává, že „Západní diplomatické zdroje zdůraznily, že Obamova administrativa si je plně vědomá ruského záměru intervenovat přímo v Sýrii, ale dosud neprovedla žádnou reakci… Íránci s Rusy při plném vědomí US začali se snahami o nové vybudování Syrské armády, která je po této občanské válce těžce rozedraná. Mají v úmyslu nejenže Asadovu armádu vycvičit, nýbrž ji i vybavit. Rusové během celého průběhu této občanské války neustále každý týden posílali zásobovací lodě se zbraněmi do Rusy drženého syrského přístavu Tartus. Tyto lodě budou pro Syrskou armádu vozit rakety, náhradní díly a různé typy munice.“

Nakonec to vypadá, že z nadcházející války neshrábne zisk jen US vojenskoprůmyslový komplex: na své si přijdou i ruští stavitelé doků:

[quote align="center" color="#999999"]

Arabské mediální kanály nedávno vydaly zprávy, že Sýrie a Rusko hledají další přístav na syrském pobřeží, který Rusům poslouží při jejich misi urychlení znovuvyzbrojení Sýrie.[/quote]

Pokud je vše výše uvedené pravda, tak se situace na Středním východě během několika měsíců rychle eskaluje a nejspíš se vrátí přetlačovačka, jakou jsme naposledy zažili v létě 2013, kdy proti sobě zrovna u syrského pobřeží na dostřel stálo US a Ruské námořnictvo a pouze ta Kerryho přeci zpackaná intervence v poslední minutě zabránila eskalaci do plnocenné války. Tak doufejme, že má Kerry za lubem spáchat tu samou chybu i podruhé.

Český článek o této konfrontaci ruské a US flotily, která nakonec zanechala snad o intervenci do Sýrie např. zde:

Článek už před týdnem ohlašující tuto angažovanost Ruska ještě s dalšími podrobnostmi zde: 

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com