Hlava MZV Ruska navštívil v pondělí mládežnické vzdělávací fórum „Území smyslů na Kljazmě". Během rozhovoru s jeho účastníky vyprávěl Sergej Lavrov o situaci na světě a odpovídal na osobní otázky. [quote align="center" color="#999999"] Signály od USA


Lavrov poznamenal, že Rusko dostává od USA signály o obnovení vztahů. „Dialog s námi nikdo neodmítá, my nikoho prosit také nebudeme, když dostaneme nabídku, abychom třeba postupně obnovovali ty kanály, mechanismy součinnosti a dialogu, které byly zmrazeny našimi americkými partnery, jsem přesvědčen, že nebudeme koketovat a budeme souhlasit s tím, aby se takové kanály obnovily", řekl. Podle jeho slov sleduje Moskva předvolební kampaň v USA, která proběhne v roce 2016. „Prognostika je nevděčná věc. Zvykli jsme si řídit se reálnými fakty. Samozřejmě, sledujeme předvolební kampaň (v USA), její peripetie. Existuje hledisko, že vždy naší zemi, ještě z dob SSSR, to bylo snadnější s republikánskými prezidenty, než s demokratickými… Ale upřímně vám řeknu, že velký rozdíl nevidím", řekl Lavrov.

Dlouhé období sankcí

Co se týče zrušení západních sankcí proti Rusku, nedá se to podle názoru ruského ministra v nejbližší době očekávat. „My teď při práci vycházíme z toho, že tato doba bude dlouhá, a tak to také bude". Podle jeho slov se to v mnohém děje proto, že „naši západní partneři dobře umí zajímavě interpretovat dohody a vlastní rozhodnutí". Lavrov poznamenal, že někteří američtí politici tvrdí, že jakmile Minské dohody, jak je chápou na Západě, budou splněny, sankce okamžitě zmizí. „Dívám se na ně (na takové politiky — red.) se soucitem: buď mi do očí lžou nebo nerozumí ničemu v politice vlastního vedení", poznamenal ministr.

Zachránit Evropu od migrantů

„Neexistují příznaky toho, že vlna, která se teď valí do Evropy, nějak ovlivní příval migrantů, kteří směřují do Ruské federace", řekl Lavrov. Prohlásil, že Rusko je ochotno pomáhat Evropské unii, která prosí o spolupráci, včetně RB OSN, v řešení problémů s nelegálními migranty. „Jsme připraveni spolupracovat s evropskými kolegy", řekl Lavrov a současně dal najevo, že Rusko očekává od svých kolegů ochotu konstruktivně spolupracovat i v dalších otázkách.

Osobní otázky

Lavrovovi byly položeny osobní otázky. Vyprávěl o svém prvním pracovním dnu v MZV. „Přišel jsem na MZV do oddělení Jižní Asie, připravoval jsem se tam měsíc a za měsíc jsem už odletěl do Srí Lanky. Den jako den, mí kolegové mne přivítali dobře", tak popsal svůj první pracovní den Lavrov. V odpovědi na otázku, kdo mu pomohl utvořit se jako osobnost, Lavrov řekl, že tím člověkem byla jeho maminka. [/quote]

Zdroj:  sputniknews.com