V pátek jsme zažili něco opravu historického. Dow Jones Industrial Average se propadl o 530 bodů a to přišlo po čtvrtečním propadu o 358 bodů.  Když dáte ty dva dny dohromady, tak celkový propad akciových trhů, který jsme viděli přicházet, dá dohromady ohromných 888 bodů, což je větší než kterýkoliv jednodenní propad akciových trhů v historii USA. Zajímavé je rovněž si všimnout, že ten 888 bodový krach přichází 8. měsíce našeho kalendáře. Možná je to jen shoda okolností, ale možná také není. Jen mě to jako pozoruhodné uhodilo do očí. Je to poprvé, kdy od listopadu 2008 spadnul Dow o více než 300 bodů ve dvou po sobě následujících dnech a všichni si dobře pamatujeme, co se tehdy dělo.


Celkově to byl pro Dow nejhorší týden za čtyři roky a v celé historii bylo jen pět takových měsíců, kdy Dow spadl o více než tisíc bodů (poslední byl říjen 2008). Samozřejmě, že v srpnu zbývá ještě šest dalších dnů obchodování, takže v něm zbývá spousta času na ještě větší masakr.

530 bodový propad z pátku byl sám o sobě devátý nejhorší propad akciového trh v celé historii US. Následuje seznam osmi největších z Wikipedie…

  • #1 2008-09-29 −777.68
  • #2 2008-10-15 −733.08
  • #3 2001-09-17 −684.81
  • #4 2008-12-01 −679.95
  • #5 2008-10-09 −678.91
  • #6 2011-08-08 −634.76
  • #7 2000-04-14 −617.77
  • #8 1997-10-27 −554.26

Další velice zajímavou věcí je postřeh, že k největšímu propadu trhu v US historii došlo přesně na poslední den roku Šemitah 2008, a teď jsme necelý měsíc od konce současného roku Šemitah.

Výňatek z jednoho odkazovaného článku o Šemitah:

Tak co to přesně „ten Šemitah“ je?

V Bibli se Lidu izraelskému nařizuje, aby každý sedmý rok nechali zem ležet ladem. Neměli by sít ani sklízet a bylo to cosi, co bral Bůh velice vážně. Ve skutečnosti bylo pochybení při dodržování těchto Sabatových roků hlavním důvodem uvedeným v Písmu, kvůli němuž byli Židé odvlečeni v roce 586 před Kristem do Babylónského exilu.

Ale v roce Šemitah toho bylo více než jen, aby nechali zemi ladem.

V poslední den roku Šemitah měl Lid izraelský pokyn, aby prováděl odpouštění dluhů. V Deuteroniu v kapitole 15…

Na konci každých sedmi let udělíš odpuštění dluhů. Takový bude způsob odpuštění: Každý věřitel, který něco půjčil svému sousedovi, se toho zřekne. Nebude to od svého souseda vymáhat, ani svého bratra, protože je vyhlášeno odpuštění Páně.

K tomu docházelo na konci sedmi let 29. Elula – v den přesně před Rosh Hasharh biblického kalendáře.

Tak co to má co dělat s dneškem?

No, když se podíváme zpět na poslední den roku Šemitah v roce 2001, zjistíme, že došlo k naprosto strašnému krachu akcií.

17. září 2001 (což byl podle židovského kalendáře 29. Elul) jsme zažili až do té doby největší jednodenní krach trhu akcií v historii US. Dow spadl o ohromujících 684 bodů a to byl rekord, který vydržel přesně sedm let až do konce příštího roku Šemitah.

Na konci dalšího roku Šemitah v roce 2008 se odehrál další krach akcií. 29. září 2008 se Dow zhroutil o 777 bodů, což až do dneška zůstává největší jednodenní krach akcií všech dob. A ukazuje se, že 29. září 2008 vyšlo na 29. Elul židovského kalendáře – přesně v den, kdy Bible volá po odpuštění dluhů.

Takže přesně na poslední den roku Šemitah se akciové trhy zhroutily tak strašně, že stanovily úplně nový rekord všech dob.

A teď jsme zase v dalším roce Šemitah. Ten začal loni na podzim a skončí letos v září.

Bylo by možné, abychom zažili další historický krach trhu?

Je až legrační, jak se ty divné „shody okolností“ stále dějí.

Finanční masakr, který jsme v pátek zažili, byl svým rozsahem opravdu globální. V procentech se čínské akcie propadly ještě více než ty americké. I japonské akcie se propadly, udělaly to akciové trhy i po celé Evropě a měny vynořujících se trhů celé planety byly naprosto zdrceny.

V následujícím to, k čemu došlo, shrnuje Zero Hedge

  • Pro Čínu nejhorší týden od července – blízký 5-měsíčnímu minimu
  • Nejhorší týden globálních akciových trhů od května 2012
  • Nejhorší týden US akcií za 4 roky
  • Největší týdenní vzestup VIX všech dob
  • Nejdelší záchvat propadu ropy za 29 let
  • Nejlepší týden pro zlato od ledna
  • Největší absolutní propad 5Y TSY Yield’s za dva roky

I když jsem konkrétně varoval, že se to stane, a vysvětloval jsem na své webové stránce do otravných podrobností už měsíce, i proč se to stane, tak je ale pravdou, že jsem nečekal, že akcie se začnou hroutit tak rychle a tak zběsile.

Normálně je srpen ve finančním světě dost líný měsíc. Jak jsem to diskutoval už před tím, většina pozoruhodných krachů akciových trhů celé historie proběhla během měsíců září, říjen. Tak jsem si myslel, že situace začne být opravdu bláznivá nejdříve za několik týdnů.

Finanční trhy mají sklon padat daleko rychleji, než měly ve zvyku, a věřím, že se blížíme k časům mimořádné turbulentnosti. Přijdou dny ohromných propadů, ale přijdou i dny obrovských poskoků vzhůru. Ve skutečnosti, tři poslední jednotlivé dny poskoků vzhůru v historii Dow nastaly během dnů finanční krize 2008. Takže se nenechte oblbnout ničím, co se odehraje během jediného dne.

Začíná totiž praskat naprosto gigantická globální finanční bublina a akcie by mohly potenciálně padat hodně, hodně hluboko. Např. jen uvažte, co právě napsal sloupkař Brett Arends v MarketWatch…

Nemám v úmyslu být alarmistou či vyvolávat paniku, ale je třeba, aby někdo veřejnosti řekl, že je dost možný scénář, v němž teď US akciový trh zkolabuje o dalších 70%, dokud Dow Jones Industrial Avarage nespadne na asi 5 000.

Je důležité mít na paměti, že Arends není ani trochu „medvěd“. Je to velice rozvážný analytik, který zkouší objektivně zvažovat věci ze všech stran.

Upřímně doufám, že se globální finanční trhy přinejmenším na pár týdnů stabilizují. Neexistuje ale absolutně žádná záruka, že k tomu dojde.

Tolika věcí, před kterými varuji na této webové stránce a na Konec amerického snu, se rozvíjí přímo před našima očima. Pokud mám pravdu, tak je tohle jen začátek. Věřím, že vstupujeme do časů bezprecedentního chaosu a že to naším národem otřese do základů.

Doufám, že se už chvíli na tu nadcházející bouři připravujete, a že nebudete překvapeni tím, co má přijít.

Bohužel, to samé nelze říci o velké většině Američanů. Většina z nich je zcela nepřipravená na to, co přichází, a ti budou událostmi rozvíjejícími se během následujících měsíců úplně oslněni.

Relativní klid uplynulých několika let uspal miliony lidí falešným pocitem uspokojení.

Jestli patříte k těm, co dřímají, mám pro vás varování…

Probuďte se a připravte se.

Už to začíná.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: prisonplanet.com