„Tajnou zbraní“ Ruska se mohou stát robotizované systémy a bezpilotní letouny, píše analytik The National Interest Blake Franko. Podle jeho názoru, v současné politice Ruska je vidět zjevné vzájemné spojení vojenské moci a zahraničněpolitických ambicí státu. Je-li těžko dosáhnout převahy cestou zdokonalování konvenčních druhů zbraní a taktik, může být vhodným řešením modernizace bezpilotní techniky. Rusko i dříve jevilo zájem o koncepci zavádění druhů řízených automaticky, píše časopis. V posledních letech Moskva nešetřila peníze na rozpracování robotizovaných systémů v rámci modernizace ozbrojených sil.


Tak třeba se objevila informace o tom, že T-14 Armata se může stát prvním ve světě úplně automatizovaným tankem.

„Snaha o rozvoj bezpilotních letounů je úzce spojeno s pokusy Ruska zbavit se sovětského vojenského systému, který úspěšně realizoval myšlenku: kvantita je naší kvalitou", tvrdí Franko.

Pozorovatel NI podotýká, že zvyšování potenciálu bezpilotních letounů se věnuje také Čína. Rozvoj automatizovaných systémů a prostředků bezpilotního letectva může podle názoru Blakea Franka mít za následek závody v robotizovaném zbrojení, a v globálním měřítku také militarizaci umělého intelektu, jak o tom varovali světoznámý vědec Stephen Hawking a podnikatel Elon Musk.

„Objevení Skynetu (vymýšleného superpočítače Pentagonu v hollywoodských filmech o terminátorech) je možná málo pravděpodobné, na mimořádně složitém současném válčišti však bude ještě více neurčitosti", píše The National Interest.

Zdroj: sputniknews.com