Ukrajinské ministerstvo kultury lhalo, že i kdyby se francouzský herec Gérard Depardieu ocitl na „černém seznamu“, neznamená to, že budou jeho filmy na Ukrajině zakázány. „Černá listina" ukrajinského ministerstva kultury Ukrajiny obsahuje jména 13 umělců z Ruska, stejně jako francouzského herce Gérarda Depardieu. Filmy s jejich účastí jsou nyní v zemi zakázány, a Depardieu byl označen za "národní bezpečnostní hrozbu" pro Ukrajinu, protože má přátelský postoj k prezidentu Putinovi, uvedl německý bulvární list Bild.


S informací, že se na Ukrajině objevil seznam téměř 600 zahraničních umělců, kteří mají být dáni na index, před nedávnem přišel francouzský Ouest-France a ukrajinské ministerstvo se ohradilo, že tyto informace nejsou přesné, že seznam nevyrobilo, jen ho přeposlalo SBÚ a že se uvedeným lidem nebude zakazovat prezentace jejich díla. Sám resort hovořil o vlastním seznamu, který měl původně obsahovat 117 jmen.

Zpočátku byl Gérardu Depardieu odepřen vstup na Ukrajinu na pět let, nyní se již nesmí objevit na obrazovkách v zemi, píše Bild a připomíná filmy jako Asterix a Obelix nebo Poslední metro.

Ministerstvo kultury Ukrajiny stáhlo licence na filmy, v nichž herec hraje, sdělil Bild.

Kromě toho, zákaz vztahuje na populárního zpěváka Iosifa Kobzona, který je v Rusku nazýván „Frankem Sinatrou Sovětského svazu," konstatoval autor článku.

Podle publikace, se ukrajinský zákaz vztahuje i na filmy sovětské éry s Michailem Bojarským.

Ukrajinská bezpečnostní služby prověřuje seznam, který ji zaslalo ministerstvo kultury, kde se navrhuje dát na „černou listinu" více než 500 mezinárodních umělců, zdůrazňuje Bild.

Zdroj: bild.de, pz.cz