Poslední prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov v den 70. výročí útoků Spojených států na Hirošimu označil Washington za „nepřekonatelnou překážku" pro dosažení světa bez jaderné hrozby. Bývalý sovětský vůdce Michail Gorbačov se domnívá, že vojenská politika Spojených států neumožňuje, aby se svět odzbrojit a distancoval od jaderné hrozby. A to vzhledem k obrovské vojenské síle a vojenskému rozpočtu USA, řekl Gorbačov v rozhovoru s německým vydání Der Spiegel, uvedla RT.


Gorbačov: USA jsou nepřekonatelnou překážkou k jadernému odzbrojení„Můžeme si představit svět bez jaderných zbraní, když má jedna země takovou velikost konvenční výzbroje, a jejíž vojenský rozpočet je větší, než vojenské rozpočty téměř všech ostatních zemí dohromady?“ ptá se Gorbačov. „Taková země získá celkovou vojenskou převahu v případě, že by byly jaderné zbraně zakázány."

Politik zdůraznil, že jaderné zbraně jsou v moderním světě „nepřijatelné" a „nelidské", protože jejich použití by mohlo „vyhladit celou civilizaci".

„Takové zbraně nikdy v dějinách neexistovaly, a nemůžeme dovolit, aby i nadále existovaly. Pokud se nám jich nepodaří zbavit, dříve nebo později budou použity," varuje Gorbačov.

Podle bývalého lídra Sovětského svazu se téma demilitarizace „musí vrátit do agendy mezinárodní politiky". „Musí zahrnovat snížení vojenských rozpočtů, moratorium na vývoj nových typů zbraní a zákaz militarizace vesmíru," řekl Gorbačov.

Pokud k tomu nedojde, potom jakékoliv rozhovory o jaderném odzbrojení by byly „jen prázdnými slovy".

Michail Gorbačov v rozhovoru s německým vydáním také mluvil o svém znepokojení možnosti nukleární války. „Jaderné mocnosti stále mají tisíce hlavic. Jaderné zbraně jsou dosud rozmístěny v Evropě. A míra poklesu jejich počtu se výrazně zpomalila," upozornil.

Dodal, že nyní svět je na prahu nových závodů ve zbrojení.„Militarizace kosmického prostoru je opravdu nebezpečná věc. Riziko nárůstu jaderných zbraní je větší, než kdy jindy," řekl Gorbačov.

Ke vztahům mezi Ruskem a Spojenými státy si myslí, že obě země dosáhly určité úrovně nebezpečného napětí. „Mnoho lidí už mluví o nové studené válce. Jednání mezi oběma mocnostmi o důležitých globálních otázkách je prakticky zmraženo. Včetně tématu jaderného odzbrojení," uvedl Gorbačov.

Zdroj: rt.com, pz.cz