První konečné úložiště jaderného odpadu na světě se má postavit v lotrinském Bure – místo se nalézá pouhých 120 kilometrů od německo – francouzské hranice. Rozhodlo o tom, téměř bez povšimnutí veřejnosti, začátkem července Národní shromáždění v Paříži. Teprve před nedávnem se rozvinul v obou zemích proti tomuto plánu protest. Zákon, který je velmi kontroverzní i pro vládnoucí Socialisty, má vlastně liberalizovat ekonomiku. Zákon kromě jiného počítá s uvolněním otvíracích dob a rozšířením práce v noci a práce v neděli. V dálkové dopravě se má rozbourat monopol státních drah.


Teprve před třetím a závěrečným čtením v Parlamentu se k zákonu přidal další článek, upravující skladování vysoce radioaktivních odpadů právě v Bure, kde se již od roku 1994 experimentovalo a manipulovalo s jaderným odpadem.

Podle zákona se plánuje, že stavba konečného úložiště v Bure začne v roce 2017 a jaderné odpady se zde budou skladovat od roku 2025. Rozhodnutí sice ještě nebylo definitivně přijato, protože francouzský úřad pro likvidaci odpadů Andra ještě musí podat oficiální žádost o schválení.

Podle deníku Le Monde je to však již téměř jisté. Jako první protestoval proti záměru prezident lotrinské regionální rady Jean-Pierre Masseret. Podle něj rozhodnutí o Bure proběhlo nedemokratickým způsobem. Ještě ostřejší je pak kritika sárského ministra životního prostředí Reinholda Josta (SPD). Tajně stanovit lokalitu Bure a toto rozhodnutí schovat do zákona o rozvoji hospodářství, je podvodem nejenom na občany Francie, ale na všechny obyvatele celého tohoto regionu.

Podle deníku Le Monde je to však již téměř jisté. Jako první protestoval proti záměru prezident lotrinské regionální rady Jean-Pierre Masseret. Podle něj rozhodnutí o Bure proběhlo nedemokratickým způsobem. Ještě ostřejší je pak kritika sárského ministra životního prostředí Reinholda Josta (SPD). Tajně stanovit lokalitu Bure a toto rozhodnutí schovat do zákona o rozvoji hospodářství, je podvodem nejenom na občany Francie, ale na všechny obyvatele celého tohoto regionu.

Levicoví a Zelení vyzvali v Sársku vládnoucí velkou koalici, aby ve věci intervenovala v Berlíně a Paříži. Roland Theis ze strany CDU odmítl výtku, že by se Sársko o Bure nestaralo. Podle něj spolková země Sársko požadovala další testy, tzv. industriální před-fázi, kterou francouzské úřady splnily.

Také německé spolkové ministerstvo životního prostředí se mezitím přihlásilo o slovo. Bude požadovat od Francie informace o přesných plánech konečného úložiště. Kromě toho mluvčí ministerstva uvedla, že francouzská vláda rozhodla o záměru suverénně. Podle evropského práva však bude muset zapojit sousední země do přeshraničního procesu posouzení vlivů na životní prostředí.

Německé spolkové ministerstvo životního prostředí chce kromě toho o tématu diskutovat v Německo – francouzské komisi pro otázky bezpečnosti jaderně-technických zařízení. Účelem tohoto grémia, vzniklého v roce 1976, je však především oboustranná výměna informací o otázkách jaderné energie a ochrany před zářením.

 

Plány Francie vyvolaly obavy v Německu

Kam s jaderným odpadem? Ve Francii všechno směřuje do jediného místa na severovýchodě země – do lotrinského Bure, vzdáleného pouhých 120 km od hranice s Německem. Schválení nového návrhu francouzského zákona rozzlobilo německou stranu.

Bez debaty, bez hlasování: v poslední minutě přidala před několika týdny francouzská vláda dvě strany textu k již tak kontroverznímu návrhu zákona na podporu hospodářství. Tento nově přidáný článek v zákoně podporuje stavbu nového konečného úložiště radioaktivních odpadů v lotrinském Bure, vzdáleném pouhých 120 kilometrů od hranic s Německem. Ústavní kličkou zákon prošel francouzským parlamentem i bez hlasování. Od té doby to však v německých příhraničních regionech vře.

Zdejší politici v zákoně vidí stanovení lokality pro definitivní uskladnění radioaktivních odpadů u obce Bure západně od Nancy. Předsedkyně Zelených Simone Peter mluvila v této souvislosti o „veřejné urážce“. „Schovat rozhodnutí o umístění konečného úložiště jaderných odpadů do zákona na podporu hospodářství, odporuje všem pravidlům transparentnosti a dobrých sousedských vztahů,“ dodal německý evropský poslanec za SPD a bývalý sárský ministr životního prostředí Jo Leinen. Sárský zemský sněm se dokonce paušálně a jednomyslně vyslovil proti zřízení konečného jaderného úložiště v příhraničním Bure.

I německá spolková vláda nyní požaduje od Paříže objasnění. Ministerstvo životního prostředí chce téma francouzského konečného úložiště v Bure otevřít na Německo – francouzské komisi pro otázky bezpečnosti jaderně-technických zařízení, jak jeho mluvčí sdělila Německé tiskové agentuře DPA.

Na rozdíl od Německa, kde je otázka hledání lokality pro stavbu konečného jaderného úložiště již dva roky stále otevřeným tématem, ve Francii všechno směřuje do lotrinské obce Bure. Mohl by se tak stát prvním konečným úložištěm jaderného odpadu v srdci Evropy. Přímo v místě je naopak protest mizivý, v laboratoři 500 metrů pod povrchem totiž vědci zkoumají podmínky pro budoucí skladování středně a vysoce jaderných odpadů již několik let.

Zdroj: handelsblatt.com, taz.deoizp.cz