[quote align="center" color="#999999"] 1. Průměrný stálý zákazník fast-foodu sní okolo 12 pubických chlupů ročně Jedná se samozřejmě jen o odhad. Všichni občas nalezneme nějaký ten vlas v jídle, ale trávení náhodných nechtěnných chlupů je statisticky mnohem pravděpodobnější ve fast-foodových řetězcích než v kvalitních restauracích.


 

2. Jahodový milk-shake z McDonald's obsahuje 50 umělých sladidel

Opravdové jahody jsou zřejmě příliš drahé. Fast-foody, jako třeba McDonald's, si zvolily levnější variantu, a to smíchat 50 chemikálií, jež efektivně napodobují jahodovou příchuť. Mezi tyto chemikálie patří ethylacetát, 2-Phenylethanol či rozpouštědlo.

3. Odkud pocházejí kuřecí nugetky?

„Před získáním tvaru jídla jako kuřecí nugety či hot dogy nejsou ničím jiným než odpudivým růžovým bahnem. To vzniká procesem zvaným mechanická separace, což je efektivní (z hlediska ceny) způsob, jak rozmělnit zbytky kostí po vykosťování. Proces končí u velmi účinných bakterií, což „napravuje“ vykoupání masa v amoniaku. Aby se zakryla ta delikátní pachuť amoniaku, hmotě se uměle změní chuť a nabarví se, aby připomínala maso, kterým kdysi byla.“

Chicken McNuggets od McDonaldu jsou klasickým příkladem strojně odděleného drůbežího masa. Od roku 2003 se takové produkty snaží vyrábět pokud možno z bílého masa raději než z MSP (anglická zkratka pro strojně odd. drůběží maso)

4. V burákovém másle mohou být brouci a chlupy hlodavců

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) povoluje v průměru 30 kousků (fragmentů) hmyzu na 100 gramů burákového másla. Zároveň na polovinu misky burákového másla můžete nalézt cca jeden hlodavčí chlup. To je bašta…

5. Šelak je důležitou ingrediencí pro bonbony jelly beans

Šelak je jedním z konečných produktů, používaných ke zlepšení lesku dřeva a nábytku. Nicméně, též se může používat na zlepšení lesku určitých potravin, například právě jelly beans. Odkud šelak pochází? Jedná se o sekret hmyzu z Thajska zvaného Kerria Iacca.

6. Různé viry v lunchmeatu

Potravinářské společnosti mají předlouhý seznam způsobů, jak bojovat s nezdravými mikroby, nacházejícími se ve zpracovaném mase, například v lunchmeatu či v hot dogu. Před několika lety FDA schválil používání bakteriofágů (neboli virusů), kteří pomáhají zničit ty nebezpečné mikroby. Takže, v zásadě, viry jsou úmyslně přidávany do vašeho jídla, aby zničily bakterie/mikroby.

7. Kdyby se jedna specifická ingredience vynechala, tak byste se po vypití plechovky Coly pozvraceli

Přestože byl kokain vyňat z Coca Coly už před dlouho dobou, momentální recept je stále uzpůsobený k tomu, aby vás cola zdrogovala. Každá její plechovka obsahuje v přepočtu 10 čajových lžiček cukru. To je 100% doporučené denní dávky. Za normálních okolností by tato extrémní sladkost vyvolala okamžitou reakci – zvracení. Avšak cukr je návykový a nutí vás dát si ho příště více, a proto Coca Cola obsahuje také kyselinu fosforečnou – ingredienci, která ruší dojem sladkosti na pro tělo zvládnutelnou úroveň, tedy přelstí jej, aby se zezačátku nesnažilo zvracet. Pak už se na cukr zvykne a přímo jej vyžaduje.

8. Fast-foodové saláty obsahují chemikálie, které se též používají do nemrznoucí kapaliny

„Zvolit si jíst zdravě“ ve fast-foodových restauracích nemusí být nutně dobrým nápadem. Balené saláty jsou obohacené o propylenglykol, chemikálii, jež můžete také najít v nemrznoucích kapalinách. (Poznámka překladatele: podívejte se, jak jinak se také propylenglykol používá:

  • v kryotechnologiích
  • jako hydraulická kapalina (např. v lisech)
  • jako chladicí médium v kapalinových chladicích systémech
  • k regulaci vlhkosti v humidorech na doutníky
  • jako smrtící a uchovávací kapalina v pastích, obvykle pro chytání střevlíků
  • k léčbě ketózy u zvířat
  • jako hlavní součást deodorantů
  • k odmrazování letadel
  • jako součást ultrafialových tetovacích inkoustů )

V koncentrované formě je známá tato chemikálie drážděním očí a kůže.

9. Zpátky ke kuřecím nugetkám – obsahují hovězí

Mnoho výrobků ve fast-foodech vydávaných z „kuřecí“ obsahují přídavky hovězího (např. aby posílily chuť). Tak tomu je u mnoha chuťovek z různých fast-foodových restaurací (KFC, McDonald, Wendy's atd.). Zkontrolujte si ingredience a nic takového v nich nenajdete. To proto, že se hovězí přídavky uvádí většinou jako „extrakty“ či „aromata“.

10. Zpracovaný sýr je méně než 51% sýr

Více přesným názvem pro mnoho balených sýru je spíše „sýru podobná substance“. Jakýkoliv produkt označený jako zpracovaný či pasterizovaný zahrnuje additiva, chemikálie a ochucovadla, jež zabírají až 49% produktu. Výsledkem toho je levný sýr ve vaší samoobsluze dostatečně doplněný opravdovým sýrem na to, aby to společnosti mohli sýrem nazvat. [/quote]

Překlad: Jan Petrák

Zdroj:  unbelievable.com