Kdyby to bylo na spolkovém generálním prokurátorovi a na presidentovi německé Domácí bezpečnostní služby, pak by byli tito dva reportéři brzy uvězněni na nejméně dva roky. Dnes jsme byli oficiálně informováni o vyšetřování vedeném proti našemu Markusu Beckedahlovi, Andre Meisterovi a ještě jedné neznámé straně. A to na základě obvinění z vlastizrady. Z Netzpolitik.org… Podezření z vlastizrady: Spolkový generální prokurátor proti nám oznamuje vyšetřování a navíc i proti našim zdrojům


Po celém Německu propuká rozsáhlé pobouření přicházející po odhalení, že generální prokurátor této země zahájil vyšetřování kvůli obviněním z vlastizrady proti dvěma žurnalistům pracujícím pro Netzpolitik.

Obvinění je z vlastizrady. Zločinem je žurnalismus.

Od The Guardian jsme se dověděli, že:

[quote align="center" color="#999999"]

Německo zahájilo vyšetřování z vlastizrady proti zpravodajskému webovému vysílači, když řečený referoval o plánech na zvýšení státního dozoru nad on-line komunikací.

Německá média prohlašují, že to je poprvé za více než 50 let, kdy jsou žurnalisté postaveni před obvinění ze zrady, a někteří tento krok odsuzují jako útok na svobodu tisku.

„Spolkový prokurátor zahájil vyšetřování kvůli podezření ze zrady v článcích … publikovaných na internetovém blogu Netzpolik.org,“ řekla mluvčí kanceláře prokurátora.

Veřejný vysílač ARD referoval, že Netzpolik.org vydal článek o tom, jak BfV shání další financování na zvýšený on-line dohled a na další na nadcházející plány ke zřízení speciální jednotky k monitorování sociálních médií, kdy obojí bylo založeno na uniklých důvěrných dokumentech.

„Toto je útok na svobodu tisku,“ sdělil v prohlášení žurnalista Netzpolitik.org Andre Meister, který je cílem vyšetřování spolu s šéfredaktorem Markusem Beckedahlem.

„Nenecháme se tím zastrašit.“[/quote]

Cory Doctorow si na Boing Boing správně všímá nekalosti a pokrytectví toho všeho:

[quote align="center" color="#999999"]

Němečtí prokurátoři, kteří zrušili všechny akce proti špionážním agenturám US a UK, které pošlapaly německý zákon a podrobily celý národ až po kancléřku Angelu Merkel svému dohledu, se místo toho rozhodli zahájit vyšetřování proti bloggerům na Netzpolitik, kteří odhalili nekalé počínání.

Netzpolitik je v Německu důležitým zdrojem nezávislých zpráv, analýz a kampaní za soukromí a svobodu. Tohle je pro tento národ skutečný okamžik hanby. Stojíme za Netzpolitik a jeho příznivci po celém světě.[/quote]

Ač jsou to strašlivé zprávy, nese to s sebou něco dobrého. Hlavním důvodem, proč německá vláda cítí potřebu uchýlit se k otevřenému fašismu, je ten, že jsou strachy podělaní. Děsí se pravdy, světla na ně padajícího a svých vlastních občanů. Taková zkorumpovaná a zkompromitovaná vláda nemůže vydržet moc dlouho.

Navíc bychom měli ocenit odvahu zapojených žurnalistů. Jak o tom referoval Intercept:

[quote align="center" color="#999999"]

Když se Meistera zeptali, zda bude Netzpolitik využívat materiálů získaných od vynašečů i nadále, tak odpověděl: „To je naše práce, takže samozřejmě budeme pokračovat v referování o veřejně relevantních informacích, k nimž zjevně patří informace od vynašečů jak od státních, tak soukromých subjektů. Ve skutečnosti jsme zrovna včera vystavili novou ‚kyber-strategii‘ německých Spolkových ozbrojených sil ‚Bundeswehru‘ týkající se ofenzivních kybernetických útoků.“

„Když nic jiného, tak všechna ta podpora nám ukazuje, že musíme dělat dobrou věc, takže v ní budeme pokračovat tak, jak ji děláme, a ještě v tom vystupňujeme tempo. … Abych parafrázoval jednoho inženýra Googlu po zase dalším úniku o NSA: ‚Fuck those guys!‘“[/quote]

Bravo. Ti chlapi se zaslouží naši naprosto a úplnou podporu.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com