Jako z filmu s Tomem Hanksem Terminál žije mladý japonský novinář Tetsuya Abo v mezinárodním prostoru ruského letiště Šeremetěvo a nechce se vrátit z „politických důvodů“ domů. Ruská média uvedla, že 36letý Japonec, novinář z povolání, Tetsuya Abo žije v mezinárodním prostoru moskevského letiště Šeremetěvo od konce května, protože byl nucen, jak sám uvedl, psát nepravdu.


Japonské velvyslanectví v Moskvě zatím nemohlo potvrdit informaci, že jejich občan několik měsíců žije na letišti Šeremetěvo, uvedla agentura RIA Novosti s odkazem na tiskovou službu japonského velvyslanectví.

Podle zpráv médií, 36letý Japonec Tetsuya Abo žije v mezinárodním prostoru moskevského letiště Šeremetěvo od konce května. V rozhovoru pro NTV řekl, že hlavní důvody jsou politické. Jak novinář z povolání uvedl, vzhledem ke skutečnosti, že byl nucen psát nepravdy, nechce se vrátit domů a požádal o pomoc při získávání ruského občanství.

Oficiální zástupce letiště Šeremetěvo řekl agentuře RIA Novosti, že japonský státní příslušník žije na letišti za své peníze, nejsou proti němu výhrady, protože „neporušuje zákony ani právní předpisy, a proto nejsou důvody pro jeho vyhoštění z mezinárodního prostoru letiště". Vyslovil však naději, že ruské orgány rozhodnou o pobytu Japonce.

V realitě si Toma Hankse zahrál i bývalý pracovník CIA Edward Snowden, který na moskevské letiště dorazil 24.června 2013 a v tranzitním prostoru si pobyl více než měsíc, než dostal od ruské strany dočasný azyl.

Zdroj: pz.cz