V pondělí uvedla německá policie, že vyšetřuje ranní explozi, která poškodila automobil levicové političky, která pracovala na podpoře uprchlíků na drážďanském předměstí, které zažilo proti-imigrační demonstrace. K incidentu došlo po nárůstu přílivu uprchlíků z konfliktů v Sýrii a v Iráku a také z Balkánu uprostřed narůstajícího napětí jak v oblasti, tak i jinde v Německu. Očekává se, že počet žadatelů o azyl se letos nejméně zdvojnásobí oproti těm 200 000 v roce 2014. Policie uvedla, že není ještě jasné, co způsobilo explozi a poškodilo vůz Michaely Richterové z opoziční Strany levice, městské radní z drážďanského předměstí Freital, ale že detektivové to považují za úmyslný čin. Nikdo nebyl zraněn.


V první polovině roku 2015 zažilo Německo podle ministerstva vnitra téměř tolik krajně pravicových zločinů proti ubytovnám uprchlíků jako za celý rok 2014. Ze zaznamenaných 173 zločinů bylo 19 násilných.

V posledních týdnech byly nahlášeny incidenty z několika regionů, v první řadě vandalismus proti budovaným novým domovům pro uprchlíky.

Ve Freital došlo nedávno k protestům proti nové ubytovně pro azylanty a ke srážkám s pro-uprchlickými aktivisty.

Tato vedoucí činitelka v regionální pobočce Strany levice poukazovala, že pravicové hnutí Pegida, které v Drážďanech pořádalo pravidelné demonstrace, vyvolávalo v této oblasti ještě více násilných protiimigrantských sentimentů, i když jeho podpora slábla.

Tato shromáždění „živila rasistické sentimenty, v nichž byli lidé motivováni k použití násilí a k uznávání legitimity použití násilí,“ říkala.

V neděli rozbili vandalové půl tuctu oken v hotelu v další části Drážďan, který byl od tohoto týdne převeden na uprchlickou ubytovnu, a v pátek se přívrženci nějaké krajně pravicové strany střetli se zastánci nového uprchlického tábora v tomto městě.

Tento incident podnítil šéfa německého Svazu policistů Rainera Wendta, aby volal po zákazu demonstrací do kilometru od ubytovacích středisek uprchlíků.

„Lidé, kteří prchají před persekucí, mají právo nedívat se do tváří těch, kdo vrhají kameny,“ řekl Wendt novinám Saarbruecker Zeitung.

Ministerstvo obrany v pondělí oznámilo plán k poskytnutí šesti bývalých kasáren opuštěných vojáky k dispozici k ubytování uprchlíků, a k použití dvou dalších zatím používaných kasáren k ubytování uprchlíků.

Podplukovník Boris Nant řekl, že těchto osm kasáren poskytne ubytování pro 3 500 uprchlíků.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: breitbart.com