Čína a Rusko jsou schopny sestřelovat americké družice, proto musí Bílý dům vyřešit otázku rozmístění prostředků PRO ve vesmíru, prohlásil 8. července člen výboru sněmovny reprezentantů amerického kongresu pro záležitosti zbraní Michael Rodgers. Vyzval, aby se USA připravovaly k hvězdným válkám v době, kdy Pentagon urychleně vytváří speciální středisko zajišťující dominování v konfliktech s Čínou ve vesmíru. Centrum má začít fungovat do konce roku. Čína testovala zbraně ve vesmíru, zničila přitom svou vlastní družici, připomněl americký kongresman. A to znamená, že může zničit i jakoukoli americkou družici.


Ve vesmíru je třeba rozmístit prostředky PRO, aby byla čínská hrozba zažehnána. U snídaně experti a novináři parlamentního poolu Rodgersova slova s potěšením „spolkli". I když u expertů nemohou vyvolat nic jiného, než skeptický úsměv. V první řadě pokud jde o výzvy vytvořit systém PRO ve vesmíru.

Když budeme předpokládat, že USA mají stovku vojenských družic, pak budou muset mít ještě nejméně sto družic s údernými prvky, aby bylo možné bránit se před čínským úderem. A to znamená zdvojnásobení kosmické skupiny.

Kromě toho je třeba vytvořit systém, který objeví start čínské rakety. Mohou to být různé nosiče a úderné prostředky, přičemž proti každému z nich je třeba použít různou obranu. Vojenský expert Vladimir Jevsejev tvrdí:

„Rozhodnutí o vytvoření celého systému PRO nemůže být přijato, protože je to příliš nákladné. To, co říká americký senátor, se víc podobá hlouposti. Domnívám se, že američtí politici by se měli před tím, než se rozhodnou učinit nějaké prohlášení, obeznámit s podstatou problému. Třeba je pak napadne něco jiného než to, jak čelit tak zvané čínské hrozbě.

Hypoteticky může poslat zbraně do vesmíru jak Rusko, tak i Čína nebo jiné státy. USA tedy nejsou v této oblasti monopolisty. Přitom je americká kosmická skupina nejzranitelnější, protože je nejpočetnější. Experti jsou přesvědčeni, že se dají zorganizovat poměrně účinné prostředky, když ne určené k likvidování, pak v každém případě takové, které se mohou postavit na odpor.

Současně ale může jakékoli rozhodnutí Spojených států týkající se nasazení zbraní ve vesmíru podnítit Rusko a Čínu k vytvoření reálného protidružicového systému. Teď se tento systém nachází přece jen teprve ve stadiu vývoje, je už ale použitelný. Avšak ani Rusko, ani Čína ho rozmísťovat nehodlají. A vyzývají USA, aby se svého záměru zřekly. Moskva a Peking se snaží dohodnout o vypracování kodexu chování ve vesmíru. V první řadě o tom, aby nikdo žádné zbraně do vesmíru neposílal. Ve Washingtonu o tom vědí, přitom ale o tom nechtějí s Moskvou a Pekingem jednat.

„Největší hloupost, kterou mohou USA udělat, je poslat zbraně do vesmíru. Ve velkém to nedokážou. A lokální nasazení zbraní ve vesmíru způsobí, že bude vytvořen účinný systém likvidující jejich systém. Kromě toho už existují mnohem levnější systémy, které mohou úspěšně čelit těm systémům, které tam USA rozmístí", soudí Jevsejev.

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com