Rusko a Čína hodlají urychlit rozvoj Šanghajské organizace spolupráce (ŠOS), silnější ŠOS bude ovlivňovat situaci nejen ve Střední Asii, ale i daleko za jejími hranicemi, píše The Financial Times. Šanghajská organizace spolupráce byla úspěšná při řešení územních sporů mezi svými členskými zeměmi, dosud ale nehrála klíčovou úlohu v rozvoji hospodářské kooperace v regionu. Teď to ale hodlají členové organizace, mimo jiné Rusko a Čína, napravit. Očekává se, že v rámci summitu ŠOS, který se koná ve dnech 8. — 10. července, budou schváleny žádosti Indie a Pákistánu o vstup do organizace, a Moskva doufá, že se k organizaci bude moci připojit i Írán poté, co budou zrušeny proti němu zavedené sankce, praví se v článku.


Není vyloučeno, že dojde k posílení styků i ve vojenské sféře. Většina členských států ŠOS je rovněž členem Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti, kterou založilo Rusko. Znamená to tedy, že ŠOS má bokovou strukturu, která se může stát oponentem NATO. Na pozadí konfliktu se Západem se Rusko spoléhá na to, že když bude Čína hrát významnější roli při projednávání euroasijské bezpečnosti na globální úrovni, pak dokáže znovu získat zpět páky vlivu, píše Financial Times.

„Lídři Ruska a Číny odmítají hovořit o vytvoření aliance a naše země prohlašují, že kooperace se neprojeví na vnějším světě. To ale není možné. Nacházíme se pod strategickým nátlakem Spojených států. Dokud existuje hegemonie USA, budou se naše vztahy rozvíjet v tomto směru", uvádí anglický deník mínění děkana z ústavu soudobých mezinárodních vztahů pekingské univerzity Qinghua Yana Xuetonga.

Ředitel moskevského Carnegy centra Dmitrij Trenin má za to, že kvazi aliance Moskvy a Pekingu bude mít za následek vypuzení Spojených států z tohoto regionu. USA přitom budou nuceny dění v Eurasii pouze přihlížet, oznamuje Financial Times.

Podle mínění tohoto listu Moskva velice ostražitě sleduje tempo hospodářského rozvoje Pekingu, jeho role jako hlavního obchodního partnera a investora pro mnohé eurasijské státy, nehodlá mu ale ustupovat, pokud jde o vliv v regionu. Jak zdůrazňuje FT, zájmy Ruska a Číny se pokaždé neshodují, Rusko se ale svých pozic nehodlá vzdát. Rusko rozvíjí svůj projekt v regionu — Eurasijskou ekonomickou unii (EAES), Čína je zaměřena na svůj projekt — Novou hedvábnou stezku. Šanghajská organizace spolupráce s jejími ustálenými institucemi se může stát základnou pro spojování integračního úsilí obou zemí, píše Financial Times s odvoláním na ruské experty v oblasti mezinárodní politiky.

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com